Η τελευταία Κυριακή πριν από την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γνωστή ως Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου, είναι μια ημέρα γεμάτη λαϊκές παραδόσεις και αποκριάτικα έθιμα. Οι αποχαιρετισμοί της Αποκριάς κορυφώνονται, ενώ σε πολλά μέρη αναβιώνουν μοναδικά τοπικά δρώμενα.
Στη Γορτυνία, η μέρα αυτή είναι συνδεδεμένη με τα γαλακτοκομικά και το παραδοσιακό τυρόψωμο, αλλά και με ένα ξεχωριστό έθιμο: το αυγό της Τυροφάγου! Οι οικογένειες συγκεντρώνονται γύρω από το τζάκι και ψήνουν αυγά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ανακατεύουν στάχτη με λίγα κάρβουνα και τοποθετούν στη χόβολη ένα αυγό για κάθε μέλος της οικογένειας. Με ανυπομονησία παρακολουθούν ποιο θα «ιδρώσει» πρώτο.
Σύμφωνα με την παράδοση, όποιο αυγό ίδρωνε ανήκε στον δουλευταρά της οικογένειας, ενώ αν κάποιο έσκαγε, σήμαινε πως «οι εχθροί του έσκασαν από το κακό τους»!
Πέρα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, το αυγό έχει βαθύ συμβολισμό. Είναι το τελευταίο αρτύσιμο έδεσμα πριν τη νηστεία, η οποία θα «σφραγιστεί» μέχρι την Ανάσταση, όταν το κόκκινο αυγό της Λαμπρής θα σημάνει το τέλος της αποχής. Έτσι, με αυτή τη συμβολική πράξη, οι Γορτύνιοι αποχαιρετούν τις Απόκριες και καλωσορίζουν τη Σαρακοστή.