600 μαθητές στα Γυμνάσια- Λύκεια το 1998

gumnasiolagkadion.e-gortynia.gr

 

600 μαθητές στα Γυμνάσια- Λύκεια το 1998, ενώ σήμερα μόλις 268!

 

Το 1998 στα Γυμνάσια- Λύκεια της Γορτυνίας μας φοιτούσαν συνολικά 600 μαθητές (σύμφωνα με άρθρο της εφημ. ¨Γορτυνία¨ τον Οκτώβριο του 1998). Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κλείσει και το Γυμνάσιο Βαλτεσινίκου. Πιο αναλυτικά η δυναμικότητα των Σχολείων είχε ως εξής

gumnasiolagkadion.e-gortynia.grΤο εγκαταλελειμμένο πλέον Γυμνάσιο- Λύκειο Λαγκαδίων

ΤΡΟΠΑΙΑ: Γυμνάσιο 160 μαθητές, Λύκειο 130
ΛΑΓΚΑΔΙΑ: Γυμνάσιο και Λύκειο, σύνολο 120 μαθητές
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ: Γυμνάσιο 52, Λύκειο 28
ΒΥΤΙΝΑ: Γυμνάσιο 32, Λύκειο 19
ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ: Γυμνάσιο 33 μαθητές
ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Γύρω στα 30-35 παιδιά

   Από τότε μέχρι σήμερα πολλά σχολεία καταργήθηκαν. Σχολεία που ήταν  από τα πρώτα στην Ελλάδα, αφού για πολλά από αυτά  η ίδρυσή τους χρονολογείται ακόμα και πριν από την σύσταση του ελληνικού κράτους (π.χ. το Σχολείο της Δημητσάνας που αποτέλεσε συνέχεια της Ιστορικής Σχολής Φιλοσόφου -963 μ.Χ.- και ιδρύθηκε  αμέσως μετά την επανάσταση).

   Σήμερα από τα παραπάνω Σχολεία έχουν παραμείνει μόνο το Γυμνάσιο- Λύκειο Τροπαίων, το Γυμνάσιο- Λύκειο Βυτίνας και το Γυμνάσιο Κοντοβαζαίνης. Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Γ” τη φετινή χρονιά στα Γυμνάσια & Λύκεια της Γορτυνίας φοιτούν συνολικά 268 μαθητές ως εξής: Γυμνάσιο Τροπαίων 55 μαθητές, Βυτίνας 62 και Κοντοβαζαίνης 15, ενώ στο Λύκειο Τροπαίων 80 και Βυτίνας 56 μαθητές.

   Το τελειωτικό χτύπημα ήταν  φέτος με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις Συγχωνεύσεις και Καταργήσεις Σχολείων. Ειδικά για τις ορεινές και άγονες περιοχές της επαρχίας μας το κλείσιμο των σχολείων δημιουργεί ανησυχητικά δεδομένα για το μέλλον της. Δυστυχώς  τέτοιες αποφάσεις προδικάζουν την εγκατάλειψη και των τελευταίων κατοίκων….

   Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που παραθέτουμε από το ιστορικό αλλά εγκαταλελειμμένο πλέον Γυμνάσιο- Λύκειο Λαγκαδίων, όπου οι μαθητές ανάρτησαν ένα πανό με τίτλο «ΟΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ».