Το μεγάλο μέτωπο φωτιάς στα όρια της Γορτυνίας (ανανεώνεται)

Στην περιοχή της Νεμούτας στη γειτονική Ηλεία βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της 6.08 μεγάλη πυρκαγιά που καίει το πυκνό δάσος. Για την Τοπική Κοινότητα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, όπως και για τις γειτονικές κοινότητες Βίλλια και Τσαπαρέικα.

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:

7:30 π.μ.: Μαίνεται μεγάλη φωτιά στην Ηλεία – Απειλείται η Νεμούτα στα σύνορα με Γορτυνία!

8:30 π.μ.: Όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ε. Κούλης η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη με τη μεγάλη φωτιά που λαμβάνει χώρα στη γειτονική Ηλεία. Ευτυχώς μέχρι στιγμής η φωτιά είναι πιο μακριά, αλλά ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά υψηλός και για αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους. Από χθες ήταν σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του Δήμου Γορτυνίας. Τα οχήματα, το προσωπικό του Δήμου, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Δασαρχείο και εθελοντικές ομάδες περιπολούσαν σε βάρδιες, προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή πρόληψη.

2:30μ.μ.: Η φωτιά απειλεί πάλι τη Γορτυνία από την πλευρά της Νεμούτας

2:45μ.μ.: Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Χώρας Δημήτρης Δημητρακόπουλος μας ενημέρωσε νωρίτερα ότι  η κατάσταση κρίνεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη, ενώ όλη η περιοχή είναι σε επιφυλακή. Δυστυχώς όμως πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι.

6:00μ.μ.: Σύννεφα καπνού έχουν πυκνώσει όλη την περιοχή και έχουν φτάσει μέσα στα χωριά της Γορτυνίας και όπως μας ενημερώνουν κάτοικοι η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

7:00μ.μ.: Ήδη δόθηκε εντολή των κατοίκων του Νεοχωρίου Γορτυνίας, που βρίσκεται κοντά στη Νεμούτα. Οι κάτοικοι έχουν τρομοκρατηθεί και λαμβάνουν τα μέτρα τους, ενώ κάποιοι αρνούνται να το εγκαταλείψουν. Πολύ κοντά στην Νεμούτα βρίσκεται και ο οικισμός Ελαία.

Θέα από Δωδεκάμετρο 

7:30μ.μ. Η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στο Νεοχώρι (φωτό)

8:30μ.μ Η φωτιά πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το Νεοχώρι. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας κινείται πολύ “αλλοπρόσαλλα” και αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις. 

Φωτό: Θ. Δρούλια

10:55 Δυστυχώς το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία πριν λίγο κατάφερε να περάσει στη Γορτυνία! Έγινε αυτό που όλοι φοβόντουσαν. Η φωτιά πέρασε από τον Ερύμανθο και τώρα κυμαίνεται μεταξύ Νεοχωρίου και Τριποταμιάς. Γίνεται τιτάνια προσπάθεια από πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές για να την κατασβήσουν προκειμένου αυτή να μην επεκταθεί. Ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης σε αρκετά χωριά της Γορτυνίας και συγκεκριμένα: Νεοχώρι Ελαία, Τριποταμιά, Καπελίτσα και Λιβαδάκι. Οι κάτοικοι των χωριών μεταφέρονται στο γηροκομείο Τροπαίων με τη βοήθεια της αστυνομίας. Η νύχτα προβλέπεται πολύ δύσκολη, ενώ οι κάτοικοι μιλούν για ένα πραγματικό «πύρινο εφιάλτη».

12:50 Η φωτιά στη Γορτυνία

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα σε πολλές διαστάσεις και σε μεγάλη έκταση. Το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς είναι από την πλευρά της Ηλείας. Γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους να την αναχαιτίσουν

Κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια και ενισχύσεις στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επαρκούν.