Μηλοπαραγωγοί Αρκαδίας: Την στήριξη τους ζητά το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Επιστολή για την ενίσχυση των παραγωγών μήλων, λόγω της μειωμένης καρπόδεσης στην καλλιέργεια μηλιάς, έστειλε το Επιμελητήριο Αρκαδίας στη Γενική Διευθύντρια ΕΛΓΑ κα. Χρυσούλα Γάσπαρη και τον Διευθυντή Ασφάλισης και Ενισχύσεων ΕΛΓΑ κ. Σταύρο Καουκάκη.
Η επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμοι,
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, κ. Ιωάννη Ασσιούρα, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί των μήλων για τις περιοχές Δήμου Τρίπολης και τις τοπικές Κοινότητες Δάρα και Πράσινου.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μέτρια, έντονη, καθώς και καθολική πτώση των καρπιδίων η οποία προσδιορίζεται χρονικά αμέσως μετά την απάνθηση. Το φαινόμενο παρατηρείται περισσότερο στις κόκκινες ποικιλίες, καθώς και στην ποικιλία Πιλαφά.

Κατά την άποψή μας, η ζημιά οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικράτησαν κατά την περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης καθώς και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ημέρας – νύχτας.

Λόγω των παραπάνω παρατηρήθηκε παρατεταμένη περίοδος της άνθησης καθώς και ανύπαρκτη πτήση μέλισσας (θερμοκρασίες <12oC), με αποτέλεσμα τα άνθη να καταστούν άγονα και να πέσουν, ζημιώνοντας σοβαρά το αγροτικό εισόδημα.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά για την ενίσχυση του εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

Η επιστολή κοινοποιήθηκε:
ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
κ. Παναγιώτη Νίκα

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
κ. Εμμανουήλ Σκαντζό

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
κ. Κώστα Βλάση
κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο
κ. Γιώργο Παπαηλιού

ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
κ. Κώστα Τζιούμη

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΥΠ/ΤΟΣ ΕΛΓΑ
κ. Ιωάννη Ασσιούρα