Νέες πτώσεις καμένων δέντρων τη νύχτα ανάμεσα στο Λιβαδάκι – Κοκλαμά! (ph)

Όπως έχουμε σημειώσει πολλάκις μέσα από την εφημερίδα αλλά και την ιστοσελίδα μας, εγκυμονούν ακόμα σοβαροί κίνδυνοι στο τμήμα της Εθνικής Οδού Τρίπολης – Πύργου στα σημεία που κατακάηκαν από τις πυρκαγιές του 2021. Συγκεκριμένα κατολισθήσεις, πτώσεις καμένων δένδρων και κλαδιών παρατηρούνται αφενός στο τμήμα της εθνικής οδού Τρίπολης -Πύργου, από Κοκλαμά έως και Λιβαδάκι καθώς και στον επαρχιακό δρόμο Κοκλαμά – Νεοχώρι – Χώρα – Ράχες.  

Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει ολοκληρωτικός καθαρισμός των δένδρων, αλλά μόνο κάποιες παρεμβάσεις σε κάποια σημεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι και εχθές το βράδυ αργά μετά τη βροχόπτωση σημειώθηκε άλλη μια πτώση δένδρων στο δρόμο ανάμεσα στο Λιβαδάκι και Κοκλαμά (φωτό).

Πριν από ένα χρόνο (αρχές Ιανουαρίου 2023) ο Α. Θεοδωρόπουλος, μόνιμος κάτοικος Λιβαδακίου είχε αποστείλει σχετική επιστολή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε αυτή όπως είχαμε δημοσιεύσει ανέφερε: «Ενάμιση χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σας ενημερώνω ότι έγινε μερικώς αποκατάσταση. Δηλαδή: α) δόθηκε αποζημίωση μερικώς και όχι σε όλους τους πληγέντες β) έγινε καθαρισμός στα πρανή επί της εθνικής οδού Τρίπολης – Πύργου από καμένα δέντρα που αποτελούσαν απειλή για την ανθρώπινη ζωή  στα παρακείμενα χαντάκια και παρακείμενους χώρους από την περιοχή Κοκλαμά έως το χωριό μου. Παρόλα αυτά τα προβλήματα στο χωριό μου συνεχίζονται καθώς στην εθνική οδό από το χωριό μου προς το Πύργο δεν έγινε κανένας καθαρισμός στα πρανή και παρακείμενους χώρους με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να ελλοχεύει για τους διερχόμενους και να απειλείται η ζωή του  διότι τα δέντρα είναι σε σε οριζόντια θέση και κρέμονται επί της οδού (παραθέτω φωτογραφίες).

Ήδη κατά την τελευταία βροχόπτωση έγιναν πτώσεις δέντρων από τα πρανή καθώς το τελευταίο διάστημα έγινε πτώση μπάζων αλλά και βράχων. Πριν ένα περίπου μήνα αποκολλήθηκε βράχος από τα πρανή ολίγων μέτρων στην έξοδο του χωριού στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου (σας παραθέτω φωτογραφίες) και σταμάτησε στη μέση της εθνικής οδού. Σε περίπτωση που περνούσε το δρόμο ίσως να  θρηνούσαμε θύματα ή θα υπήρχαν καταστροφές σε εκεί εγκαταστάσεις ή σπίτια με ότι συνεπάγεται αυτό !!!!»

Δύο χρόνια μετά μόνιμοι κάτοικοι μας καταγγέλλουν ότι συνεχίζουν να ζουν με το ίδιο φόβο! Την περίοδο των βροχοπτώσεων έχουν το φόβο μη τυχόν σημειωθεί κάποιο σοβαρό ατύχημα με διερχόμενο οδηγό. Μας αναφέρουν χαρακτηριστικά «Κάποια στιγμή η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να επιληφθεί με σοβαρότητα το θέμα που αντιμετωπίζουμε τα δύο τελευταία χρόνια! Είμαστε τυχεροί πλέον που δε θρηνούμε θύματα. Είμαστε παραμελημένοι, υπάρχουν ακόμα κάτοικοι εδώ και στα διπλανά χωριά »