Βοηθός Επίσκοπος Σκοπέλου εξελέγη ο αδελφός του Μητροπολίτη Γόρτυνος Αρχ. Νικόδημος Ευσταθίου

Ένα χρόνο μετά την εκλογή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρου και ο κατά σάρκα αδελφός του Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σκοπέλου. Από λαϊκός διακονεί το θείο κήρυγμα, είναι Κατηχητής, Καθηγητής Ειδικών Σχολών Κατηχητών-Κατασκηνωτικών Στελεχών, Σχολών Γονέων και Στελεχών Ποιμαντικού Έργου και παραγωγός Ραδιοφωνικών εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον τελευταίο χρόνο επισκέπτεται συχνά τη Γορτυνία. Στη φωτογραφία απεικονίζεται στην ταβέρνα “Ζέρζοβα” του Γιάννη Αγγελακόπουλου στου Μάρκου Γορτυνίας, φιλοξενούμενος από τον Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτη Αγγελακόπουλο, μαζί με τον αδελφό του Μητροπολίτη Γόρτυνος κ.κ.Νικηφόρο, τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ.Χρυσόστομο και τον Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητρόπολης Αρχ.Ιάκωβο Κανάκη.

 

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Μετά χαράς αναγγέλεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην πρώτη ημέρα της τακτικής συνεδρίας της, στις 9 Οκτωβρίου ε.ε., έκανε δεκτή την αίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, την οποία διεβίβασε προς αυτήν, με ομόφωνη απόφασή της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος του παρελθόντος μηνός Αυγούστου, περί παραχωρήσεως στην Ιερά Μητρόπολη θέσεως βοηθού Επισκόπου, καθόσον πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις (αριθμός κατοίκων, έκταση και εδαφική διαμόρφωση, πληθυσμιακή σύνθεση κλπ.), τις οποίες προβλέπει ο Νόμος 1951 ΦΕΚ Α΄84/31.5.1991.

Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, προέβη στην εκλογή βοηθού Επισκόπου εκ του προταθέντος τριπροσώπου, προκρίνασα τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, λαβόντα ψήφους 54, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σκοπέλου.

Ο διά την σεμνότητα, ιεροπρέπεια και εργατικότητα διακρινόμενος Αρχιμανδρίτης ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ (κατά κόσμον Ιωάννης) ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, του Αναστασίου και της Μαρίας, κατάγεται από τις Ροβιές Ευβοίας και γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1969.

Στη Χαλκίδα περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και εν συνεχεία εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, εκ της οποίας απεφοίτησε το έτος 1990. Εισαχθείς με κατατακτήριες εξετάσεις στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε το πτυχίο το έτος 1995.

Εκάρη μοναχός στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ και χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1992, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη), και διωρίσθηκε Γραμματεύς παρά τω Πρωτοσυγκέλλω της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ενώ το 1995 διωρίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ Αυτής. Το 1996 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Το 1997 χειροθετήθηκε Πνευματικός-Εξομολόγος.

Από λαϊκός διακονεί το θείο κήρυγμα, είναι Κατηχητής, Καθηγητής Ειδικών Σχολών Κατηχητών-Κατασκηνωτικών Στελεχών, Σχολών Γονέων και Στελεχών Ποιμαντικού Έργου και παραγωγός Ραδιοφωνικών εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το 2001 αποσπάσθηκε επί διετία στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας, όπου και υπηρέτησε εξυπηρετώντας τις λειτουργικές, ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες των ενοριών των πόλεων Bari, Foggia και Chieti-Pescara.

Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ινστιτούτου Οικουμενικής Θεολογίας στο Μπάρι της Ιταλίας (Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica ”San Nicola”).

Επιστρέψας το 2004 διωρίσθηκε, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου Β΄ (Τριανταφύλλου), Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και το 2006 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου Πρωτοσύγκελλος Αυτής.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών» Νομού Ευβοίας και είναι Αντιπρόεδρος του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου Ρώσσου και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και του Γηροκομείου Χαλκίδος.

Δημοσιεύει άρθρα εποικοδομητικά σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά. Ομιλεί Ιταλικά και Αγγλικά.

Περί της χειροτονίας του νεοεκλεγέντος Επισκόπου Σκοπέλου θα πληροφορηθείτε με νεότερο ανακοινωθέν.