Ο Τοπικός Τύπος κερδίζει τους αναγνώστες!

perifereiakes efimerides

 

Τη μεγάλη δυναμική και τον ουσιαστικό ρόλο των περιφερειακών εφημερίδων και του ειδικού περιοδικού τύπου κατέδειξε με ξεκάθαρο τρόπο η πανελλήνια έρευνα της εταιρίας Focus Bari, για λογαριασμό της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ). O τοπικός τύπος κρατά γερά, παρά την κρίση και την ραγδαία ανάπτυξη της τενολογίας, χάρις στην αγάπη, αλλά και τη σχέση εμπιστούνης & αξιοπιστίας που έχουν χτίσει με τους αναγνώστες τους.

perifereiakes efimerides

ediptΗ επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση με θέμα «Το ΕΝΤΥΠΟσιακό μέλλον του Περιοδικού Τύπου, Περιφερειακού & Κλαδικού», που έλαβε χώρα τέλος Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Athens Plaza.  Αρχικά ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ι.Π.Τ. κ. Μιχάλης Σαββάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μακρόχρονη πορεία της Ένωσης, που αποτελεί τη δεύτερη αρχαιότερη δημοσιογραφική επαγγελματική οργάνωση της χώρας μετά την ΕΣΗΕΑ, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε τις προοπτικές και τους στόχους της Ένωσης.

edipt2Στη συνέχεια, η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΙΠΤ κα Πέννυ Καλύβα (φωτό), εκδότρια της εφημερίδος μας, παρουσίασε τα 250 έντυπα της Ένωσης, που χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες: Περιφερειακές – Τοπικές Εφημερίδες, Κλαδικά – Επαγγελματικά Έντυπα και Περιοδικά Ειδικού Ενδιαφέροντος. Ακολούθως η Ιδρύτρια της FOCUS BARI κα Ξένια Κούρτογλου παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας και αποκάλυψε ότι τα έντυπα της ΕΔΙΠΤ έχουν σημαντική θέση στη ζωή των αναγνωστών τους, υψηλή διείσδυση στο ευρύ κοινό, καθώς και πολλαπλάσια αναγνωσιμότητά. Την εκδήλωση συντόνισε ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων της ΕΔΙΠΤ κ.Κωστής Σπύρου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωπος της κυβέρνησης και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Untitled-2 copy

Η έρευνα διενεργήθηκε από τη Focus Bari για λογαριασμό της ΕΔΙΠΤ σε συνολικό δείγμα 1.500 ατόμων, 18-74 ετών πανελλαδικά. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας ειδικά για τον περιφερειακό τύπο είναι τα παρακάτω:

  • 8 στους 10 διαβάζουν  τουλάχιστον μια τοπική εφημερίδα, είτε για τον τόπο που ζουν, είτε για τον τόπο καταγωγής του
  • Η σχέση με τους αναγνώστες έχει συναισθηματική διάσταση & σεβασμό για τον ενημερωτικό ρόλο τους
  • Για το 83% των αναγνωστών είναι το μέσο για να κρατούν επαφή με τον τόπο τους
  • Για το 75% των αναγνωστών συμβάλλουν στη διατήρηση τοπικών παραδόσεων.
  • 8 στους 10 εκτιμούν το τοπικό περιεχόμενο που δεν βρίσκουν αλλού
  • Οι περιφερειακές / τοπικές εφημερίδες έχουν σημαντική θέση στη ζωή των αναγνωστών οι οποίοι αφιερώνουν κατά μέσο όρο 36’ στην ανάγνωσή τους!
  • 79% αναφέρουν ότι τους αρέσει να φιλοξενούν διαφημίσεις για τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις
  • Παρουσιάζουν δυναμική και πολλαπλούς αναγνώστες
  • Μετά την ανάγνωση, το 37% τα προωθεί σε άλλους
  • 1 στους 4 κρατά τεύχη ή αποκόμματα για μελλοντική αναφορά

Untitled-3 copy

Untitled5 copy

 

Ολόκληρη η έρευνα παρουσιάζεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.edipt.gr/library/ereuna_focus_bari.pdf