«Όχι» της Αποκεντρωμένης στη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη – Αντιδράσεις

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απέρριψε την μετανομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, που είχαν προτείνει τέσσερις δήμοι της πόλης μετά το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, Παρασκευά Παρασκευόπουλου, ο οποίος σημειώνει σε δήλωσή του:

ΥΒΡΙΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΗ και ΠΡΟΣΒΟΛΗ .

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, και της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 8  να απορρίψει την οικουμενική, ομόφωνη και ομόθυμη πρόταση των τεσσάρων όμορων δήμων – Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως –  Συκεών, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, δεν έχει προηγούμενο και δεν γίνεται κατανοητή και αποδεκτή, ακόμη και αν κανείς  κατανόηση στην όποια, ακραία,  γραφειοκρατική αυστηρότητα.

Μια απόφαση που σοκάρει τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ύβρι στην ιστορική μνήμη, προσβολή  στο μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη και πρόκληση προς το καθολικό δημόσιο αίσθημα, όπως  εκφράστηκε από την απόφαση των τεσσάρων δήμων.

 Η απόδοση τιμής δεν αφορά τον αγαπημένο μας Μίκη  και ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ…

ΕΜΑΣ ΑΦΟΡΑ… Την ιστορική μας συνείδηση… Γιατί  τα αποτυπώματα  των επιφανών Ελλήνων, συμβάλλουν  στη συγκρότηση του συλλογικού  πατριωτικού, δημιουργικού και αγωνιστικού φρονήματός μας.

Πρόκειται για πράξη ιστορικής, δημοκρατικής, πατριωτικής ευθύνης προς τους νέους και τις γενιές του μέλλοντος.

Χαιρετίζω τη δήλωση των τεσσάρων δημάρχων Κωνσταντίνου Ζέρβα, Σίμου Δανιηλίδη, Λάζαρου Κυρίζογλου και Δημήτρη Δεμουρτζίδη, που επαναφέρουν, και μάλιστα αναβαθμισμένα, την πρότασή τους.

Η ονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, λειτουργεί ενισχυτικά στην πρόταση που έχει διατυπώσει, και συζητά εδώ και πολλούς μήνες το Μουσείο μας, με τον πρόεδρο του Μετρό  Νίκο Ταχιάο,  για την διπλή ονομασία του σταθμού  του Μετρό,  σε Πλατεία Δημοκρατίας – Μίκης Θεοδωράκης.

Βασική αρχή του Μίκη Θεοδωράκη και δική μου προσωπικά και ως προέδρου του Μουσείου, είναι να υπηρετούμε την ενότητα και την οικουμενικότητα και όχι το διχασμό… Στο πνεύμα αυτό, περιμένουμε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο εποπτεύων αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης, Βορίδης να επανεξετάσουν σε θετική κατεύθυνση την πρόταση των δήμων.

Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ! Αυτός είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που σχεδιάζει και συζητά να οργανώσει το Μουσείο, φέτος τον Μάη,  σε συνεργασία με τους δήμους και φορείς της πόλης.

Ελπίζω μέχρι τότε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η οδός Λαγκαδά να μετονομασθεί σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη και να έχει προχωρήσει και η διπλή ονομασία του σταθμού του μετρό.”