Ο. Κωνσταντινόπουλος: Μεγάλο πρόβλημα στις καλλιέργειες της Αρκαδίας από τις επιθέσεις αγριογούρουνων

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις επιθέσεις αγριόχοιρων στις καλλιέργειες της Αρκαδίας, ζητώντας από τον Υπουργό άμεση αντίδραση στο θέμα που απειλεί τις παραγωγές της περιοχής και δημιουργεί απόγνωση στους καλλιεργητές.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

 Προς : Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα

Με αφορμή την από 5/9/2022 επιστολή του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, σας ενημερώνω ότι το τελευταίο διάστημα οι πολλαπλές επιδρομές αγριόχοιρων στις καλλιέργειες του Νομού Αρκαδίας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει έντονα τη γεωργική δραστηριότητα της περιοχής, αφού οι καλλιεργητές χάνουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, όπως σας έχω ήδη επισημάνει και στην από 5/11/2019 ερώτησή μου. Το θέμα έχει επανέλθει και η αντιμετώπισή του αποτελεί αίτημα σύσσωμου του αγροτικού κόσμου.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι κάτοικοι, ο πληθυσμός των αγριόχοιρων φαίνεται να έχει πολλαπλασιαστεί. Οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, καθώς οι καλλιέργειες είναι στο στάδιο της συγκομιδής. Αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση του ζητήματος, οι αγρότες στην Αρκαδία θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους γεγονός που θα επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομική τους επιβίωση αλλά και στην αγροτική παραγωγή της Αρκαδίας.

Ως εκ τούτου ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Τι προτίθεστε να κάνετε για την αντιμετώπιση του φαινομένου των επιθέσεων από αγριόχοιρους στην Αρκαδία;

 2) Υπάρχει σχετική μέριμνα προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές;

Αθήνα, 06.09.2022

Ο ερωτών Βουλευτής

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος