Οι τελευταίες στιγμές του Μακαριστού Ιερεμία όπως τις έζησε ο Αρχ.Ιάκωβος Κανάκης (video)

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου “Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ, ΩΣ ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ ΦΩΚΙΔΟΣ”, του Αρχιμανδρίτου π. Νεκτάριου Καλύβα, Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος στο Κυριακοπούλειο Πνευματικό Κέντρον Ιτέας.

Για την εξέχουσα προσωπικότητα του Μακαριστού Ιερεμία και το βιβλίο μίλησαν αρκετοί εκλεκτοί ομιλητές. Μεταξύ αυτών ήταν και Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, στενότατος συνεργάτης του μακαριστού Ιερεμία. Ο ίδιος ανέπτυξε το θέμα “Ιχνηλατώντας την ζωήν ενός ανθρώπου του Θεού”·

Αρχικά αναφέρθηκε στις σπάνιες αρετές του σεπτού Ποιμενάρχη και τις αγαθοεργίες του, αναφέροντας αρκετές προσωπικές στιγμές. Στη συνέχεια μίλησε για τα έργα του στην Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, καθώς πάλεψε σε μια άγονη Μητρόπολη.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση στάθηκε ιδιαίτερα και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του Μακαριστού Ιερεμία, όπου όπως ανέφερε “έφυγε σαν πουλάκι, διαβάζοντας την Παράκληση. Έτσι τον βρήκε ο θάνατός του. Μέσα στην ατμόσφαιρα του χώρου μεταδόθηκε αμέσως μια ηρεμία. Έκανε Χριστιανά τέλη, έτσι παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό…”

Οι πατρικές ευχές και η ευλογία του θα σκεπάζουν για πάντα την αγαπημένη του Γορτυνία!

Π.Κ. 

Μπορείτε να δείτε  το βίντεο με την ομιλία του π.Ιάκωβου από το 18:22 και μετά: