Παραμένει το πρόβλημα με τη γέφυρα Λουσίου στην Αρχαία Γόρτυνα

Το πρόβλημα με την ιστορική γέφυρα του Λουσίου ποταμού πλησίον της Αρχαίας Γόρτυνος παραμένει, καθώς αυτή δεν είναι εδώ και καιρό προσπελάσιμη με όχημα ύστερα από απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Μανώλης Σκαντζός επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα το δρόμο Ελληνικού -Προδρόμου και την αποκομμένη στα οχήματα γέφυρα Λουσίου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ατσιχωλιτών κατόπιν απέστειλε επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ.Μανώλη Σκαντζό ζητώντας να παρέμβει άμεσα για το θέμα. Και αυτό γιατί οι συνέπειες για την περιοχή είναι μεγάλες, τόσο για τον τουρισμό της περιοχής, καθώς και για τις ελάχιστες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες στις δύο πλευρές της κοιλάδας του ποταμού. Κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να διανύουν με το αυτοκίνητό τους απόσταση 28 – 30 χλμ. για να φτάσουν στις εγκαταστάσεις τους (μέσω Καρύταινας!), ενώ με τη χρήση της γέφυρας διήνυαν 4 χιλιόμετρα…

Ο πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Ελληνικού Χαράλαμπος Μπαρμπαλιάς επαναφέρει μια παλαιότερη πρότασή του για το θέμα. Προτείνει την τοποθέτηση νέας μεταλλικής γέφυρας παράπλευρα της παλαιάς, ώστε γρήγορα να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής.

Ειδικότερα ο κ.Μπαρμπαλιάς επισημαίνει: “Πέρασαν 6 χρόνια, απ όταν η αρχαιολογική υπηρεσία με απόφαση της, ύστερα από αυτοψία ειδικών επιστημόνων, έκλεισε για τα αυτοκίνητα, το γεφύρι του Λούσιου ποταμού στην αρχαία Γόρτυνα. Από τότε ένα μεγάλο πρόβλημα προέκυψε για την περιοχή μας, αυτό είναι η διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο Ελληνικού, αρχαίας Γόρτυνας, Ατσιχώλου μήκους 10 χιλιομέτρων δρόμου σύγχρονου ασφαλτοστρωμένου. Το κυριότερο πρόβλημα όμως, το αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργοί και οι μοναχοί της Ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου, που αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα για να μεταφέρουν ζωοτροφές και προϊόντα απέναντι. Χαρακτηριστικά αναφέρω, κτηνοτρόφοι απ τον Ατσίχωλο που έχουν στάνες από την μεριά του Ελληνικού σε απόσταση 3.5 χιλιομέτρων μέσω της γέφυρας, αναγκάζονται να πάνε στο μαντρί τους, μέσω Καρύταινας κάνοντας 25 χιλιόμετρα, με ότι αυτό συνεπάγεται με τις σημερινές τιμές των καυσίμων. Ακόμα οι μοναχοί για να πάνε να λειτουργήσουν στον Άγιο Ανδρέα ή να μαζέψουν τις ελιές τους που είναι απέναντι, ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας απ του Μάρκου ή απ την Καρύταινα, κάνοντας και αυτοί πάνω από 30 χιλιόμετρα.

Πρόσφατα και ύστερα από πιέσεις των κατοίκων των χωριών μας, ο Παναγιώτης Μπούρας, πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας Αρκαδία Α. Ε. πήγε στην περιοχή τον Αντιπεριφεριαρχη Αρκαδίας κύριο Μανώλη Σκαντζό συνοδευόμενο απ τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας κ. Πανουκλιά, προκειμένου να δουν τον κατεστραμένο δρόμο από διακλάδωση Παπαδήμου έως μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και την κατάσταση στη γέφυρα του Λούσιου.
Περιμένουμε λοιπόν να δοθεί λύση, στα δύο σοβαρά θέματα της περιοχής μας.
Για το θέμα της γέφυρας, και επειδή γνωρίζουμε τη σπουδή της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για την ακεραιότητα των μνημείων, η λύση είναι μία και είναι: Η τοποθέτηση, άμεσα νέας μεταλλικής γέφυρας παράπλευρα της παλαιάς, ώστε γρήγορα να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής.”