Παράσταση «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» στο Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας

O Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης και η Ομάδα Πείρα(γ)μα σας προσκαλούν τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022, στις 21:00, στο Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας να παρακολουθήσετε την παράσταση: «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» η οποία βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Τη σκηνοθεσία της θεατρικής απόδοσης του διηγήματος υπογράφουν ο ηθοποιός -σκηνοθέτης Γιάννης Καρούνης και η Εικαστικός – Ακαδημαϊκός Δέσποινα Ζαχαροπούλου.

Επί σκηνής θα βρίσκονται επίσης οι μουσικοί Ελένη Μπαϊλη (νέι) και Ευαγγελία Σταύρου (κρουστά).

Στον «Ξεπεσμένο Δερβίση» ο παπαδιαμαντικός λόγος συνδυάζει την καθαρεύουσα με τη δημοτική γλώσσα, με το κυρίαρχο σώμα του έργου γραμμένο στην καθαρεύουσα, ενώ στη δημοτική χρησιμοποιείται σε όλους τους διαλόγους και σε ορισμένα σημεία στην αφήγηση. Ο Παπαδιαμάντης, αφουγκραζόμενος την μεταβατική περίοδο στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα στην εποχή του, προσπάθησε να συγκροτήσει μια πολιτισμική ταυτότητα από τα συντρίμια του αρχαίου παρελθόντος, την οθωμανική επίδραση και το βλέμμα της Δύσης, παρουσιάζοντας τον ξεπεσμένο (περιπλανώμενο) δερβίση σαν έναν ανέστιο ξένο, μια αινιγματική φιγούρα που παίζει το νέι και σκορπά μυστηριώδεις μελωδίες στην Αθήνα.

Στόχος της παράστασης είναι, με απογυμνωμένο το σκηνικό χώρο, φυσικό ήχο στη φωνή και στα μουσικά όργανα, να βγει ο θεατής από την ταχύτητα που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά του και να εισέλθει σε έναν, άλλο χρόνο, ρυθμό και δόνηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς Ιατρική Μέριμνα, Σελλής (αντλίες — γεωτρήσεις), Κατσάνης (service MERCEDES) Για την μετακίνηση του κοινού θα αναχωρήσει λεωφορείο (ευγενική χορηγία του τουριστικού γραφείου ΤΣΙΩΡΟΣ) από την πλατεία Κολοκοτρώνη, στις 20;00. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 2710 227577.
Σε περίπτωση βροχής η παράσταση θα δοθεί στο «ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ» την ίδια ημέρα και ώρα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης.