Παρουσίαση του βιβλίου «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ», επιμέλειας των Δ.Κανελλόπουλου & Ι.Μιχαλακόπουλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι εκδόσεις ΛΟΓΟΤΥΠΟ, αγκάλιασαν την ιδέα για υποστήριξη μιας σχετικής επετειακής έκδοσης. Έτσι σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε το βιβλίο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ». (σελίδες: 256, σχήμα 21x 24, ISBN: 9786188572461).

Την έρευνα και την επιμέλεια έκδοσης είχαν οι Δημήτριος Θ. Κανελλόπουλος (φιλόλογος Phd) από Δόξα και Ιωάννης Μ. Μιχαλακόπουλος (μηχανικός & ανθρωπογεωγράφος ΜSc) από Σταυροδρόμι. Το βιβλίο περιλαμβάνει επιλεγμένα κείμενα ενός σπουδαίου Μικρασιάτη δημοσιογράφου, του Παντελή Ι. Καψή (1880-1963), άγνωστα στο ευρύ κοινό, που σχετίζονται με πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις της ταραγμένης εκείνης εποχής.

Ο συντάκτης τους, 25 σχεδόν χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, θυμάται και καταγράφει σε μια σειρά άρθρων σε εφημερίδες, με λόγο σαφή και γοητευτικό, δημοσιογραφικό αλλά και ταυτόχρονα λογοτεχνικό. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης περιηγείται στις πόλεις αλλά και την ενδοχώρα, ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής των Μικρασιατών, γνωρίζει τους πρωταγωνιστές, συμπάσχει και νοσταλγεί, μέσω της γραφίδας του ξεχωριστού αυτού Τσεσμελή.

Θεωρήσαμε χρέος μας με την έκδοση αυτή να προσφέρουμε κατ΄ελάχιστον στη συλλογική μνήμη για τα εκατό χρόνια από τη θυσία και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, ύστερα από συνεχή παρουσία εκεί τριών και πλέον χιλιάδων ετών.

Καλό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο…