Παρουσιάσθηκε το βιβλίο για τα Μοναστήρια της Γορτυνίας – Τιμήθηκε ο π.Ιάκωβος Κανάκης (ph)

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της Παγγορτυνιακής Ένωσης, συγκεντρώνοντας πλήθος παρευρισκομένων. Το βιβλίο ήταν μια εργασία του τέως Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Κανάκη σχετικά με τις μονές και τα ασκητήρια της Γορτυνίας.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη τόσο στην παρουσίαση του βιβλίου όσο και στην τιμητική βράβευση του π. Ιάκωβου Κανάκη για την πολυετή προσφορά του.

Στην αρχή προβλήθηκε ένα όμορφο βίντεο για τα Μοναστήρια της περιοχής, που επιμελήθηκε ο Αθανάσιος Κουστένης, από Δημητσάνα.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους Δημάρχους Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη και Μεγαλόπολης Κώστα Μιχόπουλο, που υπογράμμισαν την προσφορά των μοναστηριών στην περιοχή και παράλληλα εξήραν την προσωπικότητα του π.Ιακώβου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, Παναγιώτης Αγγελακόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και κυρίως τον Πρωτοσύγκελο πατέρα Ιάκωβο Κανάκη, σημειώνοντας  ότι παρέδωσε τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και τα έσοδα του βιβλίου στην Παγγορτυνιακή Ένωση. Ευχαρίστησε δε για την βοήθεια και τον στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον χορηγό της έκδοσης, κ. Φαράκλα.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι:

  • Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Ιβηρίτης, πρώην Πρωτεπιστάτης Αγίου Όρους, ο οποίος μίλησε για τη συμβολή των μοναστηριών στην Ελληνική Επανάσταση.
  • Αρχιμανδρίτης Ιωσήφ Αγγελίδης, από την Ιερά Μονή Αιμυαλών Γορτυνίας, ο οποίος παρουσίασε την μοναστική ζωή στη Γορτυνία, εστιάζοντας στη σημασία της πνευματικής τους πορείας.
  • Κωνσταντίνος Καλύβας, δημοσιογράφος και Επίτιμος Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, που ανέλυσε την σημερινή εικόνα των Μονών και των Ασκηταριών της Γορτυνίας, περιγράφοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αντιμετωπίζουν.

Την εκδήλωση συντόνισε άψογα ο Εμμανουήλ Μελινός, θεολόγος και συγγραφέας.

Αμέσως μετά το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαρίστησε τους ομιλητές, προσφέροντάς τους μια βαρύτιμη εικόνα του Εθνοιερομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου Ε’. Ομοίως ιδία εικόνα επέδωσαν στον χρηματοδότη της έκδοσης κ. Φαράκλα.

Στο τέλος, το διοικητικό συμβούλιο τίμησε τον π. Ιάκωβο Κανάκη, ο οποίος αποχώρησε από τη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως μετά από 18 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς. Του επιδόθηκε από την Παγγορτυνιακή βαρύτιμος επιστήθιος Σταυρός και τιμητική πλακέτα. Ο π. Ιάκωβος, με την αφοσίωση και το έργο του, αποτέλεσε φάρο πνευματικής καθοδήγησης και προσφοράς στην περιοχή. Την πλακέτα του απένειμαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας μαζί με το Δήμαρχο Μεγαλόπολης και τον Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής.

Ο ίδιος βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου, στην επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και τα αισθήματα αγάπης στο πρόσωπό του στη διάρκεια της 18ετούς διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Στο τέλος όλοι συνεχάρην το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγγορτυνιακής για την έκδοση του βιβλίου και τις δράσεις της Ένωσης.

Πέννυ Καλύβα

Φωτογραφίες: Βασίλη Κουτρουμάνου

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook