Πέρασαν 31 χρόνια από την μυστηριώδη εξαφάνιση του Γιωργάκη στη Δήμητρα Γορτυνίας!

@ Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”

Τον Ιούνιο του 1992 και συγκεκριμένα στις 24.61992 εξαφανίστηκε από το χωριό Δήμητρα (Δίβριτσα) Γορτυνίας  μυστηριωδώς ο 10χρονος τότε Γιώργος Παρασκευόπουλος. Η είδηση της εξαφάνισης μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα κι έφτασε σ’ όλη την Ελλάδα, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. Για πολλά χρόνια διεξήχθησαν έρευνες, οι οποίες όμως δεν απέδωσαν.

Με το θέμα είχε ασχοληθεί επανελλειμένως και η γνωστή δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη μέσα από την εκπομπή της “Φως στο Τούνελ”. Μάλιστα αναφέρει πολλά στοιχεία για τις έρευνες μέσα από την ιστοσελίδα της www.anikolouli.gr

Το χρονικό της εξαφάνισης

Τα ίχνη του Γιωργάκη Παρασκευόπουλου χάθηκαν στις 24 Ιουνίου 1992 σε ηλικία 10 χρόνων, στο χωριό Δήμητρα, στην ορεινή Γορτυνία. Οι γονείς του που ζουν στην Κρήτη, τον είχαν στείλει διακοπές στο χωριό του παππού και της γιαγιάς. Τον παρέλαβε η θεία του, αδελφή του πατέρα του και τον φρόντιζε μαζί με τα παιδιά της.

Το μοιραίο εκείνο πρωινό ο παππούς είχε πυρετό και η θεία σκέφτηκε να δώσει στο μικρό Γιωργάκη τα φάρμακα και να τον στείλει παρέα με τον παππού στο βουνό που διατηρούσε τη στάνη με τα ζώα του. Κάποια στιγμή ο παππούς τον άφησε στην πηγή του βουνού να γεμίσει με νερό τα δύο παγουράκια του και πήγε στα πρόβατά του. Όταν γύρισε δεν τον βρήκε και υπέθεσε ότι ο μικρός επέστρεψε στο χωριό. Δεν ειδοποίησε κανέναν και δεν ανέφερε το περιστατικό ούτε και στον αδελφό του που τον επισκέφτηκε στη στάνη.

Η εξαφάνιση του Γιωργάκη έγινε αντιληπτή όταν ο παππούς κατέβηκε στο χωριό το επόμενο βράδυ. Παρά τις έρευνες του στρατού, ειδικής ομάδας ερευνητών από την Ελβετία, χωρικών και συγγενών, το παιδί δεν βρέθηκε.

Σενάρια τρόμου

Οι έρευνες αργότερα αποκάλυψαν σε ένα δύσβατο σημείο του βουνού, τα παγουράκια του παιδιού. Κάτοικος διπλανού χωριού ισχυρίστηκε ότι είδε ένα αγοράκι με τα χαρακτηριστικά του Γιώργου να κατεβαίνει απ’ το βουνό προς τον κεντρικό δρόμο. Πέρασαν σαράντα μέρες για να το αναφέρει στις Αρχές. Το αποκάλυψε όταν ο Μητροπολίτης της περιοχής απείλησε με αφορισμό όσους ξέρουν και δεν μιλούν

Από τότε ξεκίνησε ένα απίστευτο θρίλερ. Πολλοί ανέφεραν αρπαγή του παιδιού στον κεντρικό δρόμο. Η φαντασία μαζί και οι φήμες, έπλεξαν σενάρια που σκόρπισαν τον τρόμο σε γονείς και παιδιά.

Βοσκός βρήκε παιδικό παπούτσι

Αρκετά χρόνια αργότερα, ένας βοσκός βρήκε σε δύσβατη περιοχή του βουνού ένα παιδικό αθλητικό παπουτσάκι στο νούμερο που φορούσε το αγνοούμενο αγόρι.

Ο Γιωργάκης από την Κρήτη, ήταν άλλος…

Για πολλοστή φορά , η μητέρα του Γιωργάκη Χρυσούλα Παρασκευοπούλου, βρέθηκε στο “Τούνελ” και απηύθυνε δραματική έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι, να μιλήσει έστω και μετά από τόσο χρόνια.

Η ίδια άκουσε μαρτυρίες που έφτασαν πρώτη φορά στην εκπομπή.

Μια πληροφορία προσκυνητή κατηύθυνε τις έρευνες σε μοναστήρι της Ιεριχούς. Εκεί η τηλεθεάτρια πριν από χρόνια είχε συναντήσει ένα μικρό παιδί που ζούσε σε Μονή, λεγόταν Γιώργος και ήταν από την Κρήτη!

Λίγο αργότερα μοναχός επικοινώνησε με το «Τούνελ» και διευκρίνισε ότι εκείνος ήταν την περίοδο αυτή «ο Γιωργάκης απ’ την Κρήτη».

Με την Αγγελική Νικολούλη συνομίλησε και ο Αρχιμανδρίτης της Ιεριχούς, χωρίς όμως να προκύψουν στοιχεία ότι βρέθηκε εκεί ο Γιωργάκης πριν από χρόνια.

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες που έφτασαν στην εκπομπή, ίσως το μυστικό της εξαφάνισης του μικρού αγοριού να κρύβεται πίσω από μία εξομολόγηση στον ιερέα του χωριού.

Εξαφανίσεις-θρίλερ

Ο Γιωργάκης είναι ένα από τα παιδιά που οι εξαφανίσεις τους έγιναν θρύλοι στην Ελλάδα. Παιδιά που αγαπήσαμε σαν να ήταν δικά μας. Όλοι πόνεσαν για το χαμό του Γιωργάκη Παρασκευόπουλου στη Δήμητρα Γορτυνίας, της Αννούλας στη Μάνη, του Μπεν στη Κω, αλλά και του Νεκτάριου Κορδού, που χάθηκε στην Πύλο.

Οι εξαφανίσεις αυτών των παιδιών έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο της άγνοιας τις ελληνικές διωκτικές Αρχές. Τότε δεν υπήρχε στην αστυνομία η κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε καν η υποψία πως θα μπορούσαν να απαγάγουν παιδιά για διάφορους λόγους. Ίσως κάποια να έπεσαν και θύματα ατυχήματος και να τα εξαφάνισαν για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των γονιών και της κοινωνίας.

Όπως και να ‘χει, οι οικογένειες του Γιωργάκη, του Νεκτάριου και των άλλων παιδιών, περιμένουν το μεγάλο γυρισμό… Την απάντηση στα ερωτήματα που θα τους βασανίζουν σε όλη τους τη ζωή.