Πληθώρα προβλημάτων στην Ιερά Μητρόπολη καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Ιεράρχης!

*Κύριο θέμα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία” μηνός Οκτωβρίου 

Σε λίγες ημέρες (6 Οκτωβρίου) η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Οποιος και αν εκλεγεί «τη επιφοιτήσει του Αγίου Πνεύματος» οφείλουμε να τον αγκαλιάσουμε και να τον βοηθήσουμε στην ανάληψη των πολύ βαρειών καθηκόντων του.

Όμως οφείλουμε εκ των προτέρων να επισημάνουμε και ας το λάβει αυτό σοβαρά υπ’όψιν του ο Αρχιεπίσκοπος, ότι ο νέος Ιεράρχης θα αναλάβει μία πολύ μεγάλη σε έκταση Μητρόπολη, από τις πιο φτωχές της Ελλάδος και με πλήθος προβλημάτων. Και αν δεν έχει κάποια επαφή με την ανθρωπογεωγραφία του τόπου μας, θα είναι ό,τι χειρότερο γι’αυτόν.

ΚΕΝΕΣ 96 ΕΝΟΡΙΕΣ!

Το μεγαλύτερο πρόβλη­μα εστιάζεται στα τεράστια εφημεριακά κενά. Και ιδού τα ατράνταχτα στοιχεία που αφορούν και τις δύο επαρχί­ες (Γορτυνίας και Μεγαλοπό­λεως): Σύνολο ενοριών 174, μισθοδοτούμενοι εφημέριοι 78, κενές ενορίες 96!!! Οκτώ ενορίες καλύπτονται ακόμη από συνταξιούχους ιερείς.

Ο Μακαριστός Μητροπο­λίτης μας κυρός Ιερεμίας, πολλές φορές πήγαινε σε χωριά που δεν είχαν ιερέα και τελούσε μόνος ιεροτελεστίες , εξομολογώντας τους κατοί­κους! Μάλιστα στα 16 χρόνια της αρχιερατείας του, κά­ποια μικρά χωριά – οικισμούς δεν είχε προλάβει ακόμη να τα επισκεφθεί και αυτό ήταν το παράπονό του

Και κάθε χρόνο η κατάστα­ση χειροτερεύει με τα εφη-μεριακά κενά, περισσότερο δε στον Δήμο Γορτυνίας. Ετσι εφέτος ειδικά, πολλά εξωκ-κλήσια έμειναν αλειτούρ­γητα προς λύπη των ευσεβών Χριστιανών! Η περιοχή της Ηραίας με τα 30 χωριά της και ο τέως Δήμος Γόρτυνος με τα 11, βλέπουν ιερέα αραιά και πού και κυρίως σε κηδείες!

Όμως προβλήματα έχουν και τα Μοναστήρια μας που εντάθηκαν την περίδο του κορωνοϊού. Η Μητρόπολή μας έχει 5 ανδρικές μονές, 6 γυ­ναικείες και 2 μετόχια, με τα περισσότερα στη Γορτυνία, γι’αυτό και ονομάζεται το Αγιο Ορος της Πελοποννή­σου.

Από πλευράς δε Ιερών Ναών η Μητρόπολη παρου­σιάζει αυτήν την εικόνα: 246 ενοριακοί και παρεκκλήσια , 518 εξωκκλήσια, Μοναστηρι­ακή Ναοί 20 και κοιμητήρια 146!

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλη­μα που έχει η Μητρόπολή μας είναι η ανυπαρξία Μητροπο­λιτικού Μεγάρου στην έδρα της που είναι η Δημητσάνα!

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ!

Το παλαιό Επισκοπικό Μέ­γαρο που ήταν τα γραφεία της Μητροπόλεως και η κα­τοικία του μακαριστού Μη­τροπολίτου Κυρού Θεοφίλου (έως το 2000), μισοκατέρρευσε από την μη συντήρησή της και εγκαταλείφθηκε! Στεγά­ζεται ακόμη προσωρινά σε χώρο που προοριζόταν για το Γηροκομείο! Από την άλλο­τε Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αρκαδίας, επί Προεδρίας Δημάρχου Τρικολώνων Γιώργου Μπαρούτσα, είχε γίνει ολοκληρωμένη με­λέτη αποκατάστασης του κτιρίου, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από τους προηγούμενους δύο Μητροπολίτες, να εντάξουν δηλαδή το έργο σε κάποιο πρόγραμμα. Τέλος και η ανέγερση περικαλλούς   Ιερού Ναού του Εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου Ε’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, δυστυχώς δεν προχώ­ρησε παρά τα σχέδια και τον θεμέλιο λίθο που έπεσε, εξαιτίας πολεοδομικών προβλημάτων , για τα οποία κατά τη γνώμη μας δεν έγινε μεγάλη πίεση να επιλυθούν.

Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση στην Ιερά Μητρόπολή μας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Μητροπολίτης που θα εκλεγεί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που μας εκμυστηρεύθηκε ο επί δύο φορές τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, που γνωρίζει άριστα τον τόπο μας και που ειδικά το τελευταίο 10μηνο έτρεχε απ’άκρου σ’άκρου στη Μητρόπολή μας: «Διεπίστωσα κι’εγώ τα πάμπολλα προβλήματά της και ειλικρινά συμμερίζομαι τον νέο Μητροπολίτη που θα εκλεγεί”!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΑΛΥΒΑΣ

Εγκαταλειμμένο και χορταριασμένο το Επισκοπικό Μέγαρο της Δημητσάνας στο Κέντρο της Κωμοπόλεως αποτελεί ντροπή για όλους μας! Στην προμετωπίδα της εισόδου υπάρχει η παρακάτω επιγραφή: “Ιερά Μητρόπολις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Ηγοράσθη και ανεκαινίσθη δαπάνη του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυκάρπου Συνοδινού και των Ιερών Ναών και Μονών της Μητροπόλεως. 1928”. Ο νέος Μητροπολίτης που θα εκλεγεί πρέπει να θέσει στις πρώτες προτεραιότητές του και την νέα ανακαίνιση του Μεγάρου.