Πλήθος εκδηλώσεων το τριήμερο στη Γορτυνία!

Το τριήμερο 30, 31/5 και 1/6/2015 στη Γορτυνία θα πραγματοποιηθούν πεζοπορικές και εορταστικές εκδηλώσεις, επ’ ευκαιρία των εγκαινίων του πρώτου πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα. Πρόκειται για το μονοπάτι, που διατρέχει το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, τα δυτικά ανάγλυφα του Μαινάλου, την κοιλάδα Μυλάοντα ποταμού και τα ΝΑ Γορτυνιακά Βουνά. Η διαδρομή με την επωνυμία Menalon Trail αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ και περνά από τα χωριά Στεμνίτσα – Δημητσάνα – Ζυγοβίστι – Ελάτη – Βυτίνα – Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο και Λαγκάδια.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Γορτυνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και εθελοντές του μονοπατιού “Menalon Trail”. Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/05/2015

Λαγκάδια 17.00-21.00: Ημερίδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. με θέμα: Ανάδειξη Πολιτισμικού Τοπίου Γορτυνίας με αφορμή το δίκτυο των μονοπατιών της, 21.30 Ζωντανή μουσική βραδιά στην πλατεία Ηρώων.

Στεμνίτσα : Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας και Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας ανοικτά 10.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00.(Το απόγευμα θα παρουσιαστεί στη σχολή αρχαία τεχνική κατασκευής κοσμημάτων).

Βαλτεσινίκο : 3ήμερο Έκθεσης Ξυλογλυπτικών (30 /5/2015 έως 1/6/2015) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Βαλτεσινίκου.

Βυτίνα : κατά την διάρκεια του 3ημέρου στη Βυτίνα θα είναι ανοικτό το Λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία και το Μουσείο Μελιού στο Τριανταφυλλίδειο όπου θα υπάρχει έκθεση λαϊκής τέχνης από τον Όμιλο Κυριών Βυτίνας.

Ζυγοβίστι 21.00 : Μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού με συγκρότημα έντεχνης λαϊκής τέχνης.

ΚΥΡΙΑΚ31/05/2015

Στεμνίτσα 11.00 : Εγκαίνια μονοπατιού (δοξολογία,ομιλίες), 12.00 έναρξη πεζοπορίας Στεμνίτσα – Φιλοσόφου (3 ώρες και με λεωφορείο στη Δημητσάνα) ή Στεμνίτσα – Φιλοσόφου – Δημητσάνα (5 ώρες) 12.00 δημοτικοί χοροί στην πλατεία της Στεμνίτσας από το χορευτικό της Βυτίνας. Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας ανοικτά 10.00 – 14.00.

Ελάτη 11.00 : Αγιασμός μονοπατιού και έναρξη πεζοπορίας Ελάτη – Βυτίνα 1.30′ (μέχρι κεντρικό δρόμο και μετά με λεωφορείο στη Βυτίνα) ή 2.45′ μέχρι Βυτίνα (εύκολη διαδρομή δίπλα στον Μυλάοντα, προτεινόμενη για οικογένειες με μικρά παιδιά). Αφήνετε το αυτοκίνητό σας στη Βυτίνα και με το λεωφορείο του Δήμου πάτε δωρεάν στην Ελάτη (δρομολόγιο κάθε μισή ώρα). Στον τερματισμό της διαδρομής στα αλώνια της Βυτίνας, οι πεζοπόροι θα απολαύσουν κέρασμα σε βουκολικό σκηνικό από τα παλιά, υπό τους ήχους φλογέρας και παραδοσιακής μουσικής.

Βαλτεσινίκο 11.00 : Ποδηλατάδα Βαλτεσινίκο – Λαγκάδια

Μαγούλιανα 11.00 : Τοξοβολία στα αλώνια Μαγουλιάνων, 12.00 στον Πλάτανο με το ροκ συγκρότημα «KICKED OUT OF THE WEDDING» και συγχρόνως παρουσίαση φυτών και βοτάνων του Μαινάλου.

Βαλτεσινίκο 18:00 : Ομιλία για την ξυλογλυπτική παραδοσιακή τέχνη του Βαλτεσινίκου– απονομή επαίνων στους αποφοίτους της παλιάς Σχολής που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά η ερασιτεχνικά με την ξυλογλυπτική Τέχνη καθώς και τους αυτοδίδακτους ξυλογλύπτες.

Λαγκάδια 17.30 : Πεζοπορία από Λαγκάδια στη θέση Γκριλάς (0.45′). Αναπαράσταση αμμοληψίας με παραδοσιακό τρόπο και ομιλία με θέμα «Τα δομικά υλικά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική» από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Κίνησης Πολιτών ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ και πολιτικό μηχανικό Γιώργο Κατσιούφη. Μετά την ομιλία και με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δημιουργία της κίνησης θα προσφερθούν γλυκά και αναψυκτικά στους περιπατητές.

Βυτίνα 20.30 : Προβολή του ιστορικού δημιουργίας του 1ου πιστοποιημένου μονοπατιού πεζοπορίας στην Ελλάδα στην πλατεία της Βυτίνας.

Νυμφασία 22.00 : Πανηγύρι με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική και χορούς στην Νυμφασία.

Δημητσάνα 21.30 : Παραδοσιακό γλέντι με την δημοτική ορχήστρα του Τάσου Μορφωνιού στο κέντρο του χωριού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01/06/2015

Στεμνίτσα : Πρωινή πεζοπορία Στεμνίτσα – Αγία Παρασκευή (1 ώρα), και εκκλησιασμός στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, τοπικό γλέντι.

Λαγκάδια 11.00 : Προσφορά εδεσμάτων από τους τοπικούς επαγγελματίες στην πλατεία Ηρώων μετά μουσικής.

Περισσότερα για το Menalon Trail στο  http://menalontrail.eu