Σήμερα εκλέγεται ο νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως – Βήμα βήμα η εκλογή

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ξεκινά σε λίγη ώρα (09:00). Η σημερινή Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος, που λαμβάνει χώρα στην αίθουσα των συνεδριάσεων στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη.

Η διαδικασία εκλογής ενός Μητροπολίτη ορίζεται από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εκλογή Μητροπολιτών διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, κάθε εκλογέας Μητροπολίτης αναγράφει στο ψηφοδέλτιό του τα ονόματα τριών εκλόγιμων. Από τους τρεις πρώτους σε αριθμό ψήφων υποψηφίους σχηματίζεται το «τριπρόσωπο» δελτίο, από το οποίο εκλέγεται στη δεύτερη φάση ο νέος Μητροπολίτης

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες υποψήφιος είναι ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμανδρίτης π.Νικηφόρος Ευσταθίου καθώς και ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτης π.Ιάκωβος Κανάκης, ο οποίος αποτελούσε και επιθυμία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιερεμία. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές ο πρώτος στηρίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο και αρκετούς Ιεράρχες προσκείμενους σε αυτόν, για αυτό και θεωρείται ως «φαβορί».

Μέχρι τις 11:00 θα έχει γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο νέος Ιεράρχης.