Στην Παλαιά Βουλή παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ιστορία της Βυτίνας» (ph)

Την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024, στην επιβλητική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αθανασίου Θ. Λαμπρόπουλου με τίτλο «Ιστορία της Βυτίνας».

Το ογκώδες βιβλίο, 1.000 σελίδων, εκδόθηκε το 2023 από τις εκδόσεις Παπαζήση και αναφέρεται στην ανερχόμενη τουριστικά «κωμόπολη, από την υπάρξή της έως σήμερα, περιλαμβάνοντας πληθώρα ιστορικών και πληροφοριακών στοιχείων.

Η έκδοση του βιβλίου χρηματοδοτήθηκε από το Πανταζοπούλειο Κληροδότημα, ενώ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη Βυτίνα. Εχθές, Τρίτη 2 Απριλίου, είχε προγραμματιστεί η παρουσίασή του στην Αθήνα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Αθανάσιος Λαμπρόπουλος ή Μαινάλιος, δυστυχώς απεβίωσε πριν από ένα μήνα. Στην εκδήλωση όμως ήταν παρόντα τα παιδιά του.

Για το βιβλίο μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και  Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ  Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό που καταγράφεται η ιστορία της περιοχής, καθώς «ο λαός παρακμάζει όταν ξεχνάει την ιστορία του».

Ακόμα, για το βιβλίο μίλησαν ο Epuity Rartner PICTET- Geneva Switzerland Επαμεινώνδας Π. Πανταζόπουλος, η Αν. Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλική Χρυσαθοπούλου, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Βυτιναίων – τ.Λυκειάρχης Παναγιώτης Παπαδέλος και η Διευθύντρια των εκδόσεων Παπαζήση Κατερίνα Μάρκου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά.

Το παρόν, μεταξύ άλλων, έδωσαν η  Αναπληρώτρια Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος Ζωή Ράπτη, οι Βουλευτές Κώστας Βλάσης και Γιώργος Παπαηλιού, ο Διοικητής της Δ’ Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος Απόστολος Τσουλουβής, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Γορτυνίας Καθηγητής Παναγιώτης Μέγας, ο πρώην Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο πρώην επικεφαλής παράταξης Αγγελής Πετρόπουλος, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Βυτίνας και Πυργακίου, ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παναγιώτης Μπένος καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Αναγνώστηκε μήνυμα του Οικονομικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Παπασταθόπουλου Σταύρου, από Βυτίνα.

Η παρουσίαση του βιβλίου αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την αναδρομή στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Βυτίνας.

Video – Φωτό: Βασίλη Κουτρουμάνου

https://www.youtube.com/live/w9_Ne_fgWcU?si=TDHPILEX8n1CV3jC