Συγκινημένος αποχαιρέτησε τη Γορτυνία ο π. Ιάκωβος (video)

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται και ιερουργεί στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου.

Όπως έχουμε δημοσιεύσει εδώ και καιρό ο π. Ιάκωβος μετατέθηκε πρόσφατα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η μετάθεση αυτή προκάλεσε μεγάλη θλίψη, αφού κατά τη διάρκεια της 18ετούς διακονίας του στη Μητρόπολή μας κέρδισε τις καρδιές όλων. Αγάπησε και υπηρέτησε τη Γορτυνία και τη Μεγαλόπολη με μεγάλη αφοσίωση και το ποίμνιο του ανταπέδωσε την αγάπη του.

Η μετάθεση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών έγινε μετά από δική του αίτηση, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο. Για ένα χρονικό διάστημα δεν ήταν σίγουρο σε ποια Ενορία θα τοποθετηθεί, ενώ είχαν ακουστεί 2-3. Τελικά επελέγη να είναι Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Μοσχάτου.

Την περασμένη Παρασκευή, στους Δ’ Χαιρετισμούς, κηρύττοντας το Θείο Λόγο, ενημέρωσε τους πιστούς για το διορισμό του στην ενορία. Και όπως είπε:  “Έρχομαι από τα βουνά της Αρκαδίας. Από τις δύο περιοχές, τη Γορτυνία και τη Μεγαλόπολη, που αν αυτές δεν υπήρχαν, η Αθήνα δεν θα ήταν ελεύθερη ακόμα. Αυτοί έδωσαν το αίμα τους, αυτοί σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης. Θέλω να με αγκαλιάσετε και να με βάλετε στην οικογένειά σας”.

Στο τέλος, ιδιαίτερα συγκινημένος ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον συνόδευσαν από τη Μεγαλόπολη και τη Γορτυνία, λέγοντας με δάκρυα στα μάτια «Δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς τα παιδιά σου». Ανάμεσά τους ήταν αρκετοί συμπατριώτες από την Μεγαλόπολη, που είχαν έλθει με πούλμαν. Ακόμα και αρκετοί συμπατριώτες από την Αθήνα, όπως ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, Παναγιώτης Αγγελακόπουλος.

Αναμφισβήτητα, η αποχώρηση του σεβαστού και αγαπητού πατέρα Ιακώβου αφήνει σίγουρα ένα μεγάλο ιερατικό κενό στην περιοχή μας. Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα πνευματικά του καθήκοντα. Η νέα του ενορία στο Μοσχάτο να τον υποδεχτεί με αγάπη και ευγνωμοσύνη, όπως έκαναν και στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Οι Γορτύνιοι σίγουρα δεν θα τον ξεχάσουν και θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους. Πολλοί δε Γορτύνιοι της Αθήνας είναι σίγουρο ότι θα πηγαίνουν να εκκλησιάζονται στην ενορία του για να λάβουν και την ευλογία του.

Μπορείτε να δείτε την άκρως συγκινητική ομιλία του, όπως μεταδόθηκε στην τοπική ιστοσελίδα www.mymoschato.gr

Πέννυ Κ.