Η γνωστή τουριστική ιστοσελίδα www.travel.gr έκανε ένα όμορφο αφιέρωμα σε ωραία πέτρινα χωριά της Ελλάδας που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Φθινόπωρο. Σε αυτά βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει η Αρκαδία με τα περίφημα Λαγκάδια, τη Στεμνίτσα κ.α.
Ακολουθεί το αφιέρωμα:
“Όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί στα πέτρινα χωριά της χώρας, πρέπει πραγματικά να είναι αυτό που λέει και η περιγραφή: παλιά, πέτρινα, ατόφια, χωριά της ελληνικής επικράτειας. Γιατί υπάρχουν και τα καινούργια πέτρινα χωριά και κτήρια, φτιαγμένα από αυτή την λευκόξανθη πέτρα, που προσπαθούν να μιμηθούν τα παραδοσιακά πέτρινα ελληνικά χωριά.
Η επιλογή ενός ορεινού χωριού για διακοπές όλο τον χρόνο γίνεται όλο και πιο ελκυστική -οι θερμοκρασίες εκεί το καλοκαίρι είναι πολύ χαμηλότερες, δεν χρειάζεσαι σχεδόν ποτέ κλιματιστικό, ενώ το βράδυ σχεδόν πάντα είναι απαραίτητο και ένα σεντονάκι για να κοιμηθείς ευχάριστα.
Για τις πρώτες εξορμήσεις του φθινοπώρου, ψάξαμε όλα αυτά τα χωριά και τα ωραιότερα πέτρινα και αυθεντικότερα από αυτά είναι: το Νυμφαίο, τα δύο αντικριστά χωριά, Συρράκο και Καλαρρύτες, η Βυζίτσα στο Πήλιο, οι διάσημοι Κορυσχάδες στην περιοχή Καρπενησίου, το Δίλοφο Ιωαννίνων στα Ζαγοροχώρια, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος στην Μακεδονία, το Πολύδροσο ή Τζίτζινα στον Πάρνωνα, και τέλος στην Αρκαδία, τα Άνω Δολιανά, η Στεμνίτσα και τα περίφημα Λαγκάδια.
Νυμφαίο
Εδώ, η αρχοντιά περισσεύει. Δύο αιώνες πριν οι κάτοικοί του, οι οποίοι ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο, έχτισαν σπάνια αρχοντικά και τα επίπλωσαν με αντικείμενα από όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες της εποχής. Μοιάζει σαν να βγήκε από τα παραμύθια του Ντίκενς, σαν σπάνιο σκηνικό ενός σκηνοθέτη σαν τον Αγγελόπουλο, είναι ίσως ό,τι ομορφότερο μπορεί να δει κανείς από τα πέτρινα χωριά της χώρας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, είναι πια διάσημο στους ταξιδιώτες, ενώ αποτελεί ορεινή αποκάλυψη για όσους δεν το έχουν γνωρίσει ακόμα.
Το Νυμφαίο του οποίου η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, (που σημαίνει νύμφη στα Βλάχικα), αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων, εξού και ο πλούτος που είναι εμφανής παντού. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το χωριό αναγεννήθηκε και ζωντάνεψε με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από εκεί και από τότε έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού.
Με σπάνια αρχοντόσπιτα, που αξίζει αν μπορέσετε να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά, με τα παλιά έπιπλα, τους οντάδες και τα ζωγραφιστά ταβάνια, το Νυμφαίο, είναι ίσως το ωραιότερο πέτρινο χωριό της χώρας. Τα βλάχικα αρχοντικά καλοδιατηρημένα, τα καλντερίμια του συνταρακτικά, πετρόκτιστα και αυτά, διασχίζουν όλο το χωριό καθώς και οι εκκλησίες και οι πλατείες φτιάχνουν ένα σύνολο που πραγματικά αποτελεί μοναδικό ελληνικό φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο που είναι ανάμεσα στα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO.
Στεμνίτσα
Είναι από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, βέβαια και από τα πιο τουριστικά. Από μόνο του το χωριό είναι πολύ όμορφο, ενώ βρίσκεται σε μία πανέμορφη περιοχή της χώρας, με εξαιρετικές εκδρομές να οργανώνονται για εκεί. Το ίδιο το χωριό με φοβερά πυργόσπιτα, φιδωτά καλντερίμια, καμάρες, βρύσες και μία ζωντανή πλατεία γεμάτη καφενέδες και ταβερνάκια, που θα κάνουν τη διαμονή σας αλησμόνητη. Από κει εκδράμετε σε περιοχές όπως ο Λούσιος Ποταμός, το συναρπαστικό ποτάμι της περιοχής, στη Ζάτουνα, χωριό κοντά στη Δημητσάνα όπου έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης για ένα διάστημα εξόριστος και φυσικά έγραψε το «Αρκαδία Ζάτουνα», στην Καρύταινα, το συγκλονιστικό πετρόκτιστο κεφαλοχώρι με το φράγκικο κάστρο.
Λαγκάδια
Είναι από τα ωραιότερα χωριά της Πελοποννήσου και όλης της ορεινής Ελλάδας. Κτισμένο σε πλαγιά, κρέμεται στην χαράδρα, στις πλαγιές του Μαίναλου. Καταπράσινο και χαμένο στη βλάστηση, πραγματικά σου κόβει την ανάσα. Εκτός από την φυσική του ομορφιά, είναι πασίγνωστο για την αρχιτεκτονική του στα σπίτια και όχι μόνο, αλλά και για την σπάνια τεχνική των μαστόρων του, των τεχνιτών της πέτρας, που έχουν περιδιαβεί όλη την Ελλάδα χτίζοντας σπάνια κτήρια, εδώ και εκεί. Με σχηματισμούς σε μπουλούκια έφευγαν από το χωριό τους και πήγαιναν να κτίσουν το έργο που αναλάμβαναν όπως σπίτια, εκκλησίες, δημόσια κτήρια, βιβλιοθήκες, αρχοντικά, βρύσες, σχολεία, πλατείες και νερόμυλους. Φθάνεις από ένα φιδογυριστό δρόμο, που ακολουθεί το πρανές του τοπίου, και είναι συναρπαστική διαδρομή από μόνη της. Από δω ακολουθήστε το μονοπάτι του Mainalon Trail, ή επισκεφθείτε τη τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, ανάμεσα σε πανέμορφα βουνά.
Άνω Δολιανά
Επίσης ένα αμιγώς πέτρινο χωριό στις παρυφές του Πάρνωνα που έρχεται στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια. Καλοδιατηρημένο, με αρκετά καινούργια κτήρια αλλά και πολλά παλιά ανακαινισμένα. Παραδοσιακός οικισμός με γοητευτικά καλντερίμια και ξύλινα χαγιάτια.
διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr