Τέταρτη δόση εμβολίου: Ποιοι πρέπει να την κάνουν -Τι ισχύει για τους άνω των 30 ετών

Νέες διευκρινίσεις για την τετάρτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα η κα Θεοδωρίδου είπε:

“Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της αυξημένης ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα που παράγονται από τη νόσηση ή και από τον εμβολιασμό, των νέων παραλλαγών της Όμικρον, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, συντελεί στο να παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αναλογικά αριθμό νοσηλειών.

Για τους παρακάτω λόγους η Εθνική Επιτροπή, στις 27 του Ιουνίου επανέρχεται στη σύστασή της, η οποία παραμένει αμετάβλητη, και αυτό το τονίζουμε, και συνιστά την 4η δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και επιπλέον άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η δόση αυτή αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Η προστασία έναντι της ήπιας νόσου από τις παραλλαγές Όμικρον και περισσότερο έναντι της μόλυνσης, φαίνεται ότι εξασθενεί σύντομα, σε μικρό χρονικό διάστημα ακόμη και μετά την αναμνηστική δόση.

Αναφορικά τώρα με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από αυτή την 4η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα.

Ωστόσο συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό από την ηλικία των 5 ετών και άνω, η χορήγηση πρώτης αναμνηστικής δόσης στον ενήλικο πληθυσμό και δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.”