Θα αποκατασταθεί ο Ανδριάντας του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ανδριάντας Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κάποιοι ξεδιάντροποι αφαίρεσαν πριν από μερικούς μήνες, την μπρούτζινη πατριαρχική ράβδο, σπάζοντας μάλιστα το χέρι του ανδριάντα.
Δεν μπορούσαμε φυσικά να το αφήσουμε έτσι το γεγονός.
Μετά από επικοινωνία με τον συμπατριώτη μας και π. Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Andreas Varelas, ο οποίος αγκάλιασε θερμά την πρωτοβουλία μας, αναζητήσαμε λύση.
Έτσι, μετά από επικοινωνία με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Γ. Σιάσο, στου οποίου την ευθύνη βρίσκεται ο ανδριάντας, πληροφορηθήκαμε ότι αποφασίσθηκε η αποκατάσταση της ζημιάς του ανδριάντα του Γρηγορίου Ε’.
Συγκεκριμένα, ανατέθηκε στον Τήνιο γλύπτη κ. Πραξιτέλη Τζανουλίνο, έναν από τους καλύτερους της Ελλάδας, να τοποθετήσει νέα ποιμαντορική ράβδο και να αποκαταστήσει τη βλάβη στο γλυπτό του επίσης Τήνιου Γ. Φυτάλη, που δημιούργησε τον ανδριάντα, το 1872, με χρήματα του Γ. Αβέρωφ.
Πολύ σύντομα επομένως θα δούμε και πάλι τον ανδριάντα του συμπατριώτη μας Αγίου στην αρχική του κατάσταση.
Ο ανδριάντας του Αγίου Γρηγορίου Ε’, τοποθετήθηκε μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πριν ακόμη αγιοκαταταχθεί, επί πρυτανείας του επίσης Δημητσανίτη, Ευθύμιου Καστόρχη. Στα αποκαλυπτήρια, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης απήγγειλε το γνωστό ποίημα του “Πώς μας θωρρείς ακίνητος, πού τρέχει ο λογισμός σου…”.

Οφείλουμε ευχαριστίες στον συμπατριώτη μας Αντρέα Βαρελά για το ενδιαφέρον και την προθυμία του!

Κώστας Λάμπρου