Τιμητική Έκθεση της Μαριλύ Ξαγά στο Πολεμικό Μουσείο: Αφιέρωμα στα 150 Χρόνια Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής

Η εικαστική δημιουργός ζωγράφος προσωπογράφος Μαριλύ Ξαγά, τιμώντας τον φετινό εορτασμό των 150 χρόνων φιλίας και διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος και Αργεντινής (ιδιαιτέρας πατρίδας της), εμπνέεται από τη διαχρονικότητα των συμβολισμών του ταύρου και δημιουργεί την έκθεση με γενικό τίτλο “Από την πέτρα στη σάρκα” παρουσιάζοντας τα δημιουργήματά της στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών από τις 11 έως 13 Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 (ώρα 19:00) στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αργεντινής στην Ελλάδα κ. Luis Alfredo Azpiazu, περιλαμβάνει σύντομες τοποθετήσεις από τους:

  • Λεόντιο Πετμεζά ιστορικό-κριτικό της τέχνης και πρόεδρο του συλλόγου εικαστικών καλλιτεχνών Ελλάδος, που θα αναφερθεί στο έργο της Μαριλύ Ξαγά,
  • Νικολέττα Πλατανίτη πολιτισμολόγο, που θα αναφερθεί στον ταύρο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και την
  • Καθηγήτρια φιλολογίας και συγγραφέα Πατρίσια Ζισέλ Τεσσάρι, που θα αναφερθεί στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Αργεντινής και φιλέλληνα

Την εκδήλωση συντονίζουν ο Σμήναρχος ε.α. πρώην Διευθυντής Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης Δημήτρης Φωτόπουλος και η καθηγήτρια Ισπανικών και μεταφράστρια κ. Όλγα Λαζαρά.

Η πολυβραβευμένη εικαστικός MARILY (Μαρία Βικτόρια Μπιότη Ξαγά ) γεννήθηκε το 1956 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και είναι απόφοιτος της Σχολής Παναμερικανικών Τεχνών και Οικονομολόγος της UBA. Από το 1977 μένει μόνιμα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Τρίπολη Αρκαδίας και εργάζεται αδιαλείπτως για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Αργεντινής, που όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια αποτελούν τις δύο πατρίδες της!

Η έκθεση ζωγραφικής της MARILY με θέμα: “Από την πέτρα στη σάρκα” αποτελείται από εννέα ξεχωριστά έργα που έχουν τους εξής τίτλους:

1) Κάποτε στο χθες – Κάποτε στο σήμερα

2) Τα μάτια, το βλέμμα

3) Ο ταύρος και η σκιά του

4) Το θύμα και ο θύτης

5) Η αθωότητα και η αξιοπρέπεια

6) Η δύναμη και η περηφάνια

7) Στην πέτρα και στη σάρκα

8) Καφέ και μαύρο και

9) Το σπίτι του Αστερίον

Πρόκειται για μια συλλογή έργων, που στην ουσία αποτελεί έναν ύμνο στη δύναμη, τη γονιμότητα, τη γέννηση και την αναγέννηση, έννοιες συνυφασμένες με την πορεία του ταύρου στο πέρασμα του χρόνου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.