Το Μεθύδριο τίμησε τον πολιούχο του Αγ. Παντελεήμονα (ph)

Ιδιαίτερα λαμπρός  ο εορτασμός της μνήμης του πολιούχου μας ιαματικού ιατρού Αγ. Παντελεήμονα στις 27-7-23  φέτος στο Μεθύδριο.  Χοροστατούντος  του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη μας κ.κ. Νικηφόρου, πλαισιούμενου από τον  Πρωτοσύγκελο π. Ιάκωβο Κανάκη, τον Αχιμανδρίτη π. Αυγουστίνο, τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Ζαχαρόπουλο, τον ιερέα της ενορίας μας π. Νικ. Ντάβο, τον π. Χρ. Πετρόπουλο, τελέστηκε Θ. Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.

Ορθοτόμος ο λόγος του ποιμενάρχη μας, συγκίνησε, νουθέτησε, κατηύθυνε.

Στα αναλόγια ο π. Βασ Ντάβος και ο Νικ. Σουλακιώτης, απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους της ημέρας απαλλάσσοντάς μας, έστω για λίγο, από τα σιδηρά της ύλης δεσμά.

Τον Σεβ/το και τους προσκυνητές υπεδέχθη και ευχαρίστησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, αναφερθείς στην προσωπικότητα και το έργο του συμπατριώτη μας Επισκόπου Βρεσθένης Θεοδώρητου, προς τιμήν του οποίου ακολούθησε σύντομη τελετή.

Ο Σύνδεσμος Φιλοπροόδων Μεθυδρίου, τιμώντας τη μνήμη του εκ Μεθυδρίου καταγόμενου Επισκόπου Βρεσθένης  Θεοδώρητου (είχε γεννηθεί στο Μεθύδριο το 1787), είχε οργανώσει αποκαλυπτήρια καλαίσθητης τιμητικής πλάκας με αποτυπωμένη την σεπτή μορφή του ιεράρχη        και τιμητική αφιέρωση. Διαβάστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και στη συνέχεια  τα αποκαλυπτήρια τέλεσε  συγκινημένος ο Σεβ/τος Μητροπολίτης μας.

Ο τιμώμενος Ιεράρχης, υπήρξε μορφή του κλήρου μας αλλά κα του υπέρ της ελευθερίας αγώνα του 1821. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και διετέλεσε Πρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης του Άστρους. Ο Κολοκοτρώνης τον τιμούσε με τη φιλία του και θαυμαστής της ευψυχίας του, τον αποκαλούσε καπετάν Δεσπότη.

Ιεροπρεπής κληρικός, πολέμαρχος ακαταπόνητος, με κοχλάζουσα τη φιλοπατρία στα γενναία του στήθη, κατέλειπε όνομα και μνήμη αιώνια. Ήξερε να τιμά τα θεία προ του θυσιαστηρίου και τα πάτρια επί του πεδίου της μάχης. Είναι ο ευκλεώς βιώσας, αφού αφιέρωσε τη ζωή του στο ποίμνιό του και στην απελευθέρωση της πατρίδας και ο ευκλεέστερον αποβιώσας αφού  προ της εκδημίας του το 1843, ευτύχησε να ατενίσει τρισόλβιος τη γη Χαναάν, την πατρίδα ελεύθερη.

Υποδειγματικά ολιγαρκής. διήγε βίον συνειδητά πένητα. Η πενία μαχομένη δια της εργασίας δύναται να αποβεί αρετή και ο Μακαριστός  Θεοδώρητος, με την φιλοπονία του, την μετέβαλε σε αρετή. Εξεδήμησε εις Κύριον κυριολεκτικά επί της ψάθης. Τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησαν οι συγγενείς του ήταν τα τριμμένα του ράσα, πέντε καρέκλες, και πέντε αργυρά κοχλιάρια…!!  Οποία στ΄ αλήθεια αντίθεση με μερικά αδηφάγα αρπακτικά  της  εποχής μας, η απληστία των οποίων διασπαθίζει δυστυχώς το δημόσιο χρήμα…

Η κηδεία του έγινε δημοσία   δαπάνη.

Πλήθος πιστών παρέστη ση Θ. Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού αποθαύμασε την τιμητική πλάκα και φωτογραφία με τη μίτρα του Θεοδώρητου, την ποιμαντορική του ράβδο αλλά και το σπαθί του, φωτογραφία των οποίων είχε την καλοσύνη να μας αποστείλει  η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον και εγκωμιαστικά σχόλια απέσπασε το καριοφίλι του αγώνα, το  οποίο επίσης εξετέθη σε προσκύνημα, δώρο του Κολοκοτρώνη στον ανιψιό του Κωσταντή Αναστόπουλο, γιο της αδελφής του Ελένης, παντρεμένης στο Μεθύδριο με τον Λεωνίδη Αναστόπουλο.

Το ιερό τούτο κειμήλιο μας έφερε για προσκύνημα, από την Ύδρα όπου διαμένει, ο σημερινός κάτοχός του και απόγονος των Κολοκοτρωναίων, εκλεκτός συμπατριώτης μας Κων/νος Γ. Αναστόπουλος, τ.  Δήμαρχος Ύδρας επί 4 τετραετίες, αγαπητός φίλος και λάτρης της γενεθλίου γης, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε.

Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων, σε συγκινητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, τι τιμή στ’ αλήθεια! εψάλει ο Εθνικός μας Ύμνος.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστ. Κούλης, ο τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης, μέγας ευεργέτης του χωριού μας αφού είναι αυτός που ανακήρυξε τον Ι. Ναό σε διατηρητέο μνημείο, ως Υφυπουργός πολιτισμού το 2004 και στη συνέχεια χρηματοδότησε το έργο και τις μελέτες αποκατάστασης των στατικών προβλημάτων του μνημείου. Αιώνια η ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπό σας κ. Τατούλη. Στο σημείο αυτό δεν παραλείπουμε να μνημονεύσουμε και τη συνεισφορά της παρούσας Περιφερειακής Αρχής υπό τον κ. Νίκα, η οποία χρηματοδότησε συμπληρωματικά το έργο, το δημοπράτησε και το εξετέλεσε.

Παρέστησαν επίσης ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Γ. Ρουμελιώτης, ο προαναφερθείς τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. Κων/νος Αναστόπουλος ο τοπ. Πρόεδρος Ελάτης κ. Κων/νος Σταθόπουλος, ο τοπ. Πρόεδρος Μεθυδρίου κ. Θ. Κοσμάς, ο τ. Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής κ. Παναγ. Πλέσιας,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Βυτιναίων κ. Ελένη Ρούσου, ο εκ Μεθυδρίου καταγόμενος τ. Δ/ντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου κ. Κανάρης Τσίγκανος, ο διακεκριμένος ορθοπεδικός ιατρός κ. Παν.  Μέγας και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων ο πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε γλυκίσματα στους πιστούς και τους ευχαρίστησε για την προσκυνηματική τους επίσκεψη στον Πολιούχο μας ιατρό Άγ. Παντελεήμονα.

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμαρχό μας κ. Κούλη για τον ευπρεπισμό του χωριού μας , στις κυρίες που μερίμνησαν για τον στολισμό του Ι. Ναού μας, στην κ. Δημάκου Κων/να γιατί είχε την ευγενή καλοσύνη να παρασκευάσει και να  προσφέρει στους προσκυνητές 300 εύγευστες δίπλες. Προσκρούουμε βέβαια στη μετριοφροσύνη τους αλλά πρέπει να μνημονεύεται και να επιβραβεύεται η εθελοντική προσφορά.

Ιδιαίτερα ευγνώμονες στον τοπικό μας Πρόεδρο κ. Θ. Κοσμά, γιατί αεικίνητος και πανταχού παρών, προσφέρει όχι μόνο στην προετοιμασία της πανήγυρης αλλά και καθημερινά αφιλοκερδώς τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο χωριό και στον Άγιο.

Ευχαριστούμε τέλος το φίλο δημοσιογράφο Στ. Κουκάκη και τους συνεργάτες του γιατί παρέστησαν στην πανήγυρη και στην ιστοσελίδα toprotoselido.gr μετέδωσαν όλο το τελετουργικό.

———————————

Υ.Γ.  Στις 12 Αυγούστου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τέλεσε το κατ΄ έτος  καθιερωμένο μνημόσυνο στο κοιμητήριο του χωριού, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων συμπατριωτών μας.

Και του χρόνου, φίλοι μου

ΝΙΚ. Κ ΦΙΛΗΣ