Τριήμερο Διεθνές Φεστιβάλ για το Μίκη Θεοδωράκη σε Αθήνα και Ζάτουνα

Στο όραμα του Μίκη, άνθρωποι του πνεύματος, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής και της κοινωνίας, ενώνονται ένα χρόνο αφότου ο μεγάλος μας Έλληνας πέρασε στη ζώσα αιωνιότητα, σε ένα τριήμερο μνήμης, τιμής, γιορτής,  από την Αθήνα έως την Ζάτουνα Αρκαδίας.

Είναι το Α’ Διεθνές Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης – ΑΡΚΑΔΙΕΣ Ζάτουνα», όπως το οραματίσθηκε, όπως το ήθελε ο ίδιος, με  συνδιοργανωτές το ΜΟΥΣΕΙΟ Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, τον  δήμο Γορτυνίας και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7 μ.μ., από το σπίτι του Μίκη,  στην Επιφανούς 1, στου Φιλοπάππου. Με πλήθος κόσμου, με πολλά δρώμενα και με 96 σημαίες, όσα και τα πολύτιμα, για τους Έλληνες, την Ελλάδα, όλο τον κόσμο,  χρόνια του Μίκη, που θα κρατούν  96 «σημαιοφόροι», σε μια διαδρομή που θα περάσει από την Πνύκα και θα καταλήξει, στο Ηρώδειο. Εκεί θα συναντηθούν με δύο  ζωντανά κύτταρα της τέχνης και του πολιτισμού, με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και με καλλιτέχνες από το Σπίτι του Ηθοποιού.

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζει στη Ζάτουνα Αρκαδίας, όπου ο Μίκης έζησε εξόριστος από την Χούντα, το 1968 – 1969. Εκεί, όπου  μετέτρεψε τον τόπο εξορίας του σε φάρο αντίστασης και  δημιουργίας, ενός τεράστιου μουσικού και πολιτικού  έργου.

Το τριήμερο Φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις του οποίου θα γίνουν στη Ζάτουνα, περιλαμβάνει Συναυλία με την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, Μουσική βραδιά με την Παιδική – Εφηβική χορωδία του Στέφανου Καρδιόλακα καθώς και Διήμερο Συμπόσιο για τον Μίκη του Πνεύματος, του Πολιτισμού και της Πολιτικής.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται χωρίζεται σε   πέντε  συνεδρίες. Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου θα είναι αφιερωμένη στο Μίκη του Πολιτισμού και της Μουσικής και η δεύτερη ημέρα, στον Μίκη της πολιτικής και των κοινωνικών αγώνων.

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ιλίου και με την υποστήριξη της Ορχήστρας  «Μίκη Θεοδωράκη», του Ιδρύματος «Το σπίτι του Ηθοποιού», της Ένωσης Δημοσιογράφων – Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου  και της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της ΔΕΘ – HELEXPO.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ου Διεθνές Φεστιβάλ και του παράλληλου Συμποσίου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ