Βαίνει προς λύση η σύμβαση Σπηλιωτόπουλου για το ξενοδοχείο Δημητσάνας – Επεισοδιακή Συνεδρίαση του ΔΣ!

Μια επιστολή του π. Υπουργού Τουρισμού Άρη Σπηλιωτόπουλου από 18/05/2022 προς το Δήμαρχο Γορτυνίας και το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία γίνεται γνωστό ότι δεν επιθυμούσε πλέον να συνεχίσει ως επενδυτής του δημοτικού ξενοδοχείου Δημητσάνας, λόγω αυθαίρετων κατασκευών που διαπιστώθηκαν, άναψαν στην κυριολεξία τα αίματα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25/05/2022!

Στην τρίωρη συζήτηση για το θέμα αυτό (!) ακούσθηκαν «σημεία και τέρατα», βαριές αλληλοκατηγορίες μεταξύ του νυν Δημάρχου και του προκατόχου του και βολές από τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων για κακό χειρισμό του θέματος.

Ένα θέμα που εξαρχής από ότι προκύπτει αντιμετωπίσθηκε με προχειρότητα, παρά τη δημοσιότητα που είχε πάρει! Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην Υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος το 2017 είχε εκμισθώσει για τα επόμενα 25 χρόνια, έναντι επένδυσης ενός εκατ. ευρώ, το δημοτικό ξενοδοχείο της Δημητσάνας, που διέθετε 30 δωμάτια,  με μίσθωμα 1.900 ευρώ. Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Γορτυνίας, μετά από δύο άγονες δημοπρασίες, είχε εγκρίνει την προσφορά του πρώην Υπουργού, ο οποίος δεσμεύθηκε για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με μεγάλο κόστος επένδυσης και με πλήρη ανακαίνιση και επισκευή του ακινήτου. Ο ίδιος τώρα με την επιστολή κάνει λόγο για αυθαίρετες κατασκευές σε σχέση με την οικοδομική άδεια, οι οποίες τον εμπόδισαν να λάβει έγκριση για οικονομική επιχορήγηση.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας από την Δημοτική Αρχή έγιναν σοβαρές καταγγελίες, όπως:

1) Η σύμβαση με τον κ.Σπηλιωτόπουλο, υπεγράφη την τελευταία ημέρα που παρέδωσε τη Δημαρχία ο κ.Γιαννόπουλος (30/08/2017), παίρνοντας μάλιστα το σχετικό φάκελο μαζί του, το οποίο παρέδωσε μετά από λίγους μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

2) Δεν βρέθηκε πουθενά η γνήσια εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά φωτοαντίγραφό της,

3) Επιστολές Γαλλικής Τράπεζας δεν ήταν εγγυητικές επιστολές, αλλά βεβαιώσεις ότι ο κ.Σπηλιωτόπουλος διατηρούσε άλλο λογαριασμό,

4) Ο Δικηγόρος του Δήμου Αθ. Καβουρίνος δεν βρήκε φάκελο στο Δήμο για να κάνει σχετική γνωμάτευση.

5) Οι αυθαιρεσίες για τις οποίες αναφέρεται ο κ.Σπηλιωτόπουλος δεν είχαν επισημανθεί εξ αρχής.

Από την πλευρά του ο κ.Γιαννόπουλος ισχυρίσθηκε ότι ο κ.Σπηλιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της υπογραφής είχε δεχθεί ότι υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες και ότι ο Δήμος Γορτυνίας θα αναλάμβανε να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες, κάτι όμως που δεν έκανε μετά τις εκλογές η επόμενη δημοτική αρχή.

Ο χαρακτηρισμός από τον κ.Γιαννόπουλου προς τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου κ.Καβουρίνο ως «στραυτεμένο δικηγόρο» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον ίδιο και τον κ.Κούλη, χωρίς ο κ.Γιαννόπουλος να ανακαλέσει.

Από τους επικεφαλής των λοιπών παρατάξεων έγινε μνεία για «αναβλητικότητα» της παρούσας Δημοτικής Αρχής, καθώς επί τρία σχεδόν χρόνια υπήρξε ολιγωρία για να διαπιστωθούν γιατί δεν προχωρούσε ο επενδυτής.

Δύο δε επικεφαλής παρατάξεων ζήτησαν ο φάκελος να σταλεί στον Εισαγγελέα για να αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, χωρίς για αυτό να εκφράσει κάποια αντίρρηση ο Δήμαρχος κ. Κούλης.

Τελικά διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις. Επικράτησε αυτή του Δημάρχου Στάθη Κούλη να προβεί ο Δήμος στη λύση της σύμβασης, μετά από νομική γνωμοδότηση ότι αυτή θα γίνει αζημίως για τον Δήμο και στη συνέχεια αφού τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες να προχωρήσει ο Δήμος σε νέα δημοπράτηση. Η πρόταση αυτή ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία.

@ Εφημερίδα “Γορτυνία”