Βραβεύτηκε ο Κώστας Ζαφειρόπουλος για την προσφορά του στο δημοτικό τραγούδι (ph)

Μια εντυπωσιακή συναυλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12.8.2023 στην μαγευτική τοποθεσία ΚΑΜΠΑΚΙ που βρίσκεται μέσα στο δρυοδάσος της ΚΑΠΕΛΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ.

Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχε το κουϊντέτο ξύλινων πνευστών της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ σε δημιουργίες από κλασικούς και σύγχρονους συνθέτες μέχρι τον Μάνο και τον Μίκη. Στο τραγούδι: η σοπράνο ΒΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ και ο βαρύτονος ΣΠΥΡΟΣ ΚΛΕΙΣΣΑΣ. Ιδιαίτερη και συγκινητική ήταν η παρουσία του κλαρινίστα ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ο οποίος έπαιξε με «λεβεντιά και ήθος» σε σόλο κλαρίνο γνήσια ΜωραΪτικα τραγούδια.

Ο Κώστας Ζαφειρόπουλος τιμήθηκε στην εκδήλωση για την επί 55 χρόνια σημαντική του προσφορά στο δημοτικό τραγούδι. Ο Γιώργος Κολιόπουλος, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου Βιδιακίου “ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” παρουσίασε τον τιμώμενο κλαρινίστα με τα εξής λόγια:

“Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στα βουνά, σε μια χαμοκέλα στην «Φραγκόλακκα» Καρδαριτσίου Γορτυνίας το 1952, μέλος μιας πολυπληθούς οικογένειας.

Δύσκολα τότε τα χρόνια, φτώχεια και ανέχεια που όμως χαλύβδωσαν την θέληση του να πετύχει στην ζωή.

Ο Κώστας, όταν παιδί ακόμα φύλαγε γιδοπρόβατα στα βουνά και στις ράχες, είχε μαζί του για συντροφιά την καλαμένια του φλογέρα που μάλιστα την είχε φτιάξει ένα άλλο τσοπανόπουλο. Προσπαθούσε λοιπόν να αποδώσει με αυτήν τα δημοτικά τραγούδια όπως τα άκουσε να τα λένε ζωντανά οι μεγαλύτεροι, οι οργανοπαίχτες στα πανηγύρια αλλά και στα γραμμόφωνα.

Στην συνέχεια, ακολούθησε και αυτός την μοίρα των παιδιών της εποχής, δηλαδή ανεβαίνει στην Αθήνα για αναζήτηση καλύτερης τύχης. Εκεί δουλεύει σαν υδραυλικός.

Με τα πρώτα  χρήματα που εξοικονομεί, αγοράζει από το Μοναστηράκι το πρώτο του κλαρίνο.

Με σκληρή προσπάθεια και ανεξάντλητο μεράκι εξελίσσεται σε έναν αυτοδίδακτο, δεξιοτέχνη κλαρινίστα πρώτης γραμμής.

Κρατάει σταθερά στο παίξιμο του το αυθεντικό Μωραϊτικο ύφος, την λεβεντιά και το ήθος.

Ακολουθεί τα χνάρια του ξακουστού οργανοπαίχτη – κλαριτζή  Νίκου Καρακώστα.

Το παίξιμο του είναι χαρακτηριστικό, έχει το δικό του χρώμα, διακρίνεται για την καθαρότητα του. Κατανοεί τα «πατήματα» των Γορτύνιων και ξέρει τι πραγματικά μιλάει στην ψυχή τους.

Οι μελωδίες του παραπέμπουν σε βιώματα μας και μας προκαλούν συγκίνηση.

Διανύει, για 55 χρόνια μέχρι σήμερα, μια τεράστια διαδρομή:

  • Ξεκινάει σαν κλαρινίστας από το θέατρο της Δώρας Στράτου.
  • Συμμετέχει σε αμέτρητα πανηγύρια και κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • Συνεργάζεται με σημαντικούς μουσικούς και φημισμένα κέντρα διασκέδασης.
  • Εμφανίζεται σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
  • Περιοδεύει στο εξωτερικό. Παίζει στους μετανάστες που με πόνο νοσταλγούν την πατρίδα.
  • Ερμηνεύει στο διάβα του πάνω από 2.000 δημοτικά τραγούδια.
  • Παρουσιάζει πλούσια δισκογραφία

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ σε έναν από τους σπουδαιότερους, και δυστυχώς από τους τελευταίους εν ζωή, εκτελεστές των αυθεντικών δημοτικών τραγουδιών του τόπου μας.

Όσα και να πούμε σήμερα για τον Κώστα θα είναι λίγα….

Τιμάμε τον Κώστα, τον άνθρωπό μας, τον αυτοδίδακτο και ταλαντούχο καλλιτέχνη, τον γνήσιο εκφραστή της μουσικής παράδοσής μας.

Τιμάμε τον Κώστα Ζαφειρόπουλο για την συνολική του προσφορά στο δημοτικό τραγούδι.

Σε ευχαριστούμε Κώστα που μας χάρισες αλησμόνητες στιγμές, όμορφες αναμνήσεις από τη νιότη μας στο χωριό με τα γλέντια μαζί σου μέχρι τα ξημερώματα.

Σε ευχαριστούμε που με σεμνότητα μας κρατάς κοντά στις ρίζες μας. Τις χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά. Σε χρειαζόμαστε.

«Καλώς να σ’ εύρω Κώστα!!!»