Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος της προανάρτησης στο Κτηματολόγιο Αρκαδίας – Χρήσιμες οδηγίες

Από αρχές Σεπτεμβρίου άρχισε η διαδικασία της προανάρτησης Κτηματολογικών στοιχείων για όσους δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους που βρίσκεται σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας.

Καθώς αρκετοί συμπατριώτες έχουν επικοινωνήσει με την εφημερίδα μας, προκειμένου να τους δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για σχετική ειδοποίηση που έλαβαν, κρίνουμε σκόπιμο να δώσουμε κάποιες σημαντικές διευκρινήσεις. Καταρχάς πρόκειται για μια διαδικασία που θεσπίστηκε για πρώτη φορά και δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να διορθώσουν εύκολα τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους.

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gov.gr, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους

Σε επικοινωνία μας με τον κ.Γιάννη Λυμπεράκη, εκπρόσωπο του αναδόχου που εκτελεί το έργο του Κτηματολογίου στην Αρκαδία, μας επεσήμανε ότι είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία και θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δήλωση να δουν τα στοιχεία τους στο Κτηματολόγιο και να κάνουν έλεγχο ότι έχουν καταγραφεί σωστά, προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον, με τυχόν δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Τα τηλέφωνα που μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει για περισσότερες πληροφορίες είναι το 2710.232009. Ο όγκος των τηλεφωνημάτων είναι πολύ μεγάλος και γίνεται προσπάθεια να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κόσμου. Ήδη το τηλεφωνικό κέντρο είχε 6 γραμμές, ενώ ήδη τέθηκαν άλλες τέσσερις γραμμές για να εξυπηρετούν το κοινό.

Σκόπιμο όμως είναι κάποιος, για να μην ταλαιπωρείται άδικα και προτού επικοινωνήσει με το Κτηματολόγιο να μπει πρώτα στην ιστοσελίδα, να κατεβάσει τα αποσπάσματα και να κάνει το σχετικό έλεγχο.

Σχετικά δε με τις ειδοποιήσεις που έχουν λάβει δικαιούχοι της Αρκαδίας, ο κ.Λυμπεράκης μας διευκρίνισε ότι υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

  1. Καταρχάς όλοι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία έλαβαν ειδοποίηση να μπουν στην ιστοσελίδα ktimatologio.gov.gr και να ελέγξουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν: α) Την  περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας) και β) Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Προανάρτησης, ΔΕΝ χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων (μέχρι την 13η Οκτωβρίου 2021) ηλεκτρονικά, στα αντίστοιχα mail του Γραφείου Κτηματογράφησης ή διά ζώσης, κατόπιν ραντεβού στο γραφείο κτηματογράφησης.

  1. Υπάρχει όμως και ένας αριθμός δικαιούχων που πήραν άλλου τύπου ειδοποίηση. Αυτή αφορά τις εξής δύο περιπτώσεις:

α) Όσους είχαν δηλώσει ακίνητα με χρησικτησία και θα πρέπει να μπουν να διορθώσουν το Ε9 τους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουν το δικαίωμα. Πρόκειται δε για περίπου 7.000 δικαιώματα στην Αρκαδία, όπως μας επισήμανε ο κ.Λυμπεράκης.

β) Αφορά περιπτώσεις που χωράφια ή σπίτια ανήκουν σε πολλούς δικαιούχους και έχουν υποβληθεί δηλώσεις από κάποιους και όχι από όλους τους ιδιοκτήτες. Αυτό έχει ως συνέπεια το υπόλοιπο ποσοστό να φαίνεται ως «αγνώστου ιδιοκτησίας». Για το λόγο αυτό σε αυτούς τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει δήλωση, στέλνεται ειδοποίηση προκειμένου να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Αυτό δε είναι σημαντικό, προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα στο μέλλον και τυχόν δικαστικές διενέξεις.

Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία του έχει ακόμα περιθώριο να το κάνει ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου ή στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Μετά τις διορθώσεις της προανάρτησης, θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.

Η συμμετοχή των πολιτών λοιπόν στη διαδικασία αυτή της προανάρτησης, είναι σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δήλωσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και αφετέρου θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Πέννυ Καλύβα

* Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος «Γορτυνία»