Γορτυνία & Ζάτουνα πενθούν την απώλεια του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη

Ο μεγαλύτερος μουσικοσυνθέτης που πέρασε από τη χώρα μας, Μίκης Θεοδωράκης, είχε σημαδέψει τη ζωή του και με τη Γορτυνία και συγκεκριμένα με το χωριό Ζάτουνα, όπου βρέθηκε εξόριστος αυτός και η οικογένειά του στην διάρκεια της δικτατορίας.
Στο παλιό σχολείο της Ζάτουνας, το οποίο έχει κλείσει εδώ και χρόνια, στεγάζεται το Μουσείο και το Διεθνές Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης». Στο σχολείο αυτό πήγαιναν τα παιδιά του Θεοδωράκη, η Μαργαρίτα και ο Γιώργος.
Όσο πιεστική κι αν ήταν η κατάσταση για τον Θεοδωράκη και την οικογένειά του, οι 14  αυτοί μήνες στην Ζάτουνα υπήρξαν από τις πιο παραγωγικές στο συνθετικό του έργο. Στη Ζάτουνα έγραψε τον κύκλο «Αρκαδία», ένα ξέσπασμα ψυχής και θυμού για την
δικτατορία. Γράφτηκαν ακόμα διαχρονικά αριστουργήματα, τα οποία ο Θεοδωράκης, παρά τον αυστηρό περιορισμό του, μπόρεσε να τα βγάλει λαθραία από την «αετοφωλιά» του, όπως την αποκαλούσε ο ίδιος, τη Ζάτουνα.
Ο Σύνδεσμος Απανταχού Ζατουνιτών μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με λοιπούς αρμόδιους φορείς, προκειμένου να τοποθετηθεί στη Ζάτουνα προτομή του Μίκη Θεοδωράκη. Μια κίνηση που δηλώνει την εκτίμηση στο πρόσωπο του μεγάλου δημιουργού, στο έργο του και τις αρχές που πρέσβευε, οι οποίες ήταν αυτές της εθνικής συμφιλίωσης και αναγέννησης.
Ο Δήμος Γορτυνίας για την μεγάλη απώλεια του Μίκη Θεοδώρακη αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: “Ο άνθρωπος που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ο ουμανιστής που μαχόταν για την προάσπιση της ελεύθερης σκέψης και βούλησης, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, έφυγε σήμερα αφήνοντας πίσω του τεράστια παρακαταθήκη. Σταθμός στην πολυτάραχη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη υπήρξε και η δικιά μας Ζάτουνα στην οποία έζησε για 14 μήνες με την σύζυγο και τα δυο τους παιδιά, εξόριστος από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Σε μέρη όπως το «Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη» στη Ζάτουνα αλλά και στις καρδιές όλων μας, το έργο και οι αγώνες του αιώνιου συμβόλου αντίστασης, θα διατηρούνται στο χρόνο”.