Γ. Παπαηλιού: «Η πολιτεία πρέπει να επιτελέσει το χρέος της στις πυρόπληκτες περιοχές»

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Γιώργος Παπαηλιού μετά την εκ νέου επίσκεψή του και τη συζήτηση με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας δήλωσε :

1) Η πρόκληση και ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, και όχι μόνον, απέδειξαν ότι η ελληνική πολιτεία, εν προκειμένω υπό τη σημερινή κυβέρνηση, απέχει παρασάγγας από το να προλαμβάνει, να αντιμετωπίζει έγκαιρα, να προστατεύει τους πολίτες, να προγραμματίζει και να σχεδιάζει, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος.

Στον αντίποδα, οι καταστροφικές πυρκαγιές, ανέδειξαν τη δύναμη των τοπικών κοινωνιών της ελληνικής περιφέρειας, της Αρκαδίας. Οι ντόπιοι και οι εθελοντές, σε συνεργασία με τους πυροσβέστες και τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέδειξαν ικανότητες,  δύναμη ψυχής, αλλά και αλληλεγγύη.

Όλα αυτά σηματοδοτούν το μέλλον περιοχών που μπορεί να στηρίζονται στους ανθρώπους τους.

Αρκεί η πολιτεία να επιτελέσει το χρέος της.

2) Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούνται :

Η χωρίς αναβολή κατασκευή έργων υποδομής, τα οποία να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για χωριά, οικισμούς, δρόμους, σπίτια, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, οχήματα και ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο λόγω κατολισθήσεων κτλ, εξαιτίας της φύσης των καμένων εδαφών και των καμένων δένδρων, αλλά και για το ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών.

H διασφάλιση οικονομικής βάσης για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, με κατεπείγουσες διαδικασίες που να συνάδουν με τα τοπικά δεδομένα και ανάγκες και με διαφάνεια.

Για την ανασυγκρότηση, τη  βιώσιμη επιβίωση αυτών των περιοχών, την παραμονή και τη δραστηριοποίηση των ανθρώπων σ΄ αυτές, απαιτείται η κατάρτιση ειδικών τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων, με την αποφασιστική συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων. Και αυτό, διότι οι περιοχές αυτές έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και κατά συνέπεια προοπτικές ανάταξη