Διήμερος εορτασμός Αγ. Αθανασίου στην Καρύταινα (ph)

Όσοι βρεθήκαμε στην Καρύταινα το διήμερο 16 – 17 Μαίου, σταθήκαμε ιδιαίτερα τυχεροί.   Σε μια εντυπωσιακή παρένθεση υπέροχου καιρού, ανάμεσα σε βροχερές μέρες, ζήσαμε αξέχαστες στιγμές στους διήμερους εορτασμούς του Πολιούχου μας Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως και Καρυταίνης.

Στις εξήμισι το απόγευμα της Δευτέρας, ξεκίνησε από την Ευαγγελίστρια, η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, με την παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου της Μεγαλόπολης και με την συνοδεία πολλών πιστών.  Στην υποδοχή της Εικόνας, στον Άγιο Αθανάσιο, παρών ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης μας Μονεμβασίας και Σπάρτης ΚΚ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, που τίμησε ιδιαίτερα την Καρύταινα με την παρουσία του.

Αμέσως μετά άρχισε ο μεγαλοπρεπής Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  ΚΚ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον περίβολο, μια και ο Ναός μας  δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, έχοντας χαρακτηριστεί ως σεισμικά επικίνδυνος,   φέροντας  μεγάλες ρωγμές από την διαφορική καθίζηση των θεμελίων του,  με την καθολική παρουσία των Δημοτικών Αρχών, με την παρουσία εκπροσώπων της Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης, αλλά και με εντυπωσιακή παρουσία πλήθους πιστών.

Τόσο η διεξαγωγή του εσπερινού στο προαύλιο του Ναού, όσο και η επιβλητική παρουσία του Αρχιερέως, πλαισιουμένου  από τον Πρωτοσύγκελο Κ. ΙΑΚΩΒΟ, (ελπίζουμε και προσευχόμαστε μελλοντικό Μητροπολίτη μας), και ακόμη 10 ιερωμένους, επέβαλλε απόλυτη κατάνυξη στο πολυπληθές κοινό, που εν τω μεταξύ είχε κατακλύσει την μεγάλη πλατεία.

Γύρω στις 9.00 έληξε ο Εσπερινός με την εμπνευσμένη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και με την σύντομη παρέμβαση του Προέδρου του Συλλόγου των Καρυτινών, που έδωσε μια εικόνα της κακής κατάστασης του Ναού και εξέφρασε δημόσια την δέσμευση του Συλλόγου για την δύσκολη αποκατάστασή του, με ιδιωτικές δωρεές, σε ένα χρονικό ορίζοντα διετίας.

Στη συνέχεια άρχισε το γλέντι, αφού προηγήθηκαν εντυπωσιακοί χοροί από το Χορευτικό Συγκρότημα της Μεγαλόπολης.  Η οργάνωση και το service των νέων ενοικιαστών του εκεί καταστήματος, που συνεργάστηκαν με τον αγαπητό Ηλία Μπουγιούκο, στην κυριολεξία άψογη.

Αναμφισβήτητα το πλέον επιτυχημένο πανηγύρι των τελευταίων πολλών ετών.

Το πλήθος των συμμετεχόντων στο πανηγύρι εντυπωσιακό.  Λίγο η απελευθέρωση όλων μας από τους διετείς περιορισμούς της πανδημίας, λίγο η εξαιρετική διαφήμιση από τους οργανωτές, αλλά κυρίως η τέλεια οργάνωση, συνετέλεσαν σε μια συνολική συμμετοχή, που εκτιμάται από τους ίδιους τους οργανωτές,  ότι ξεπέρασε συνολικά τα 800  άτομα.   Το γλέντι και ο χορός με την θαυμάσια ορχήστρα συνεχίστηκε έως τις 04:30 το πρωί.

Την επομένη, Τρίτη 17 Μαίου, τελέστηκε στην Ευαγγελίστρια ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, για την ονομαστική εορτή του Αγίου μας, χοροστατούντος του Πανοσιολογιώτατου  Πρωτοσυγκέλου  Κ  ΙΑΚΩΒΟΥ, πλαισιωμένου από τον Αρχιμανδρίτη Πατέρα Αυγουστίνο και τον Ιερέα της Καρύταινας Πατέρα Δήμο.

Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανασμίξουμε στην Καρύταινα.

Ο Άγιος Αθανάσιος να χαρίζει σε όλους μας και στις οικογένειές μας υγεία.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Αδαμόπουλος