«Διαδρομές Γορτυνίων», συζητώντας με την Βίκυ Γιαβή

Η Γορτυνία, ως γνωστόν, είναι τόπος καταγωγής ηγετικών μορφών του Ελληνισμού. Πέραν όμως των συμπατριωτών μας που είναι διάσημοι, πολλοί ακόμα διακρίνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με την ευκαιρία, λοιπόν, των 50 χρόνων της εφημερίδος «Γορτυνίας», ξεκινάει ένα αφιέρωμα στις προσωπικές διαδρομές τους.

Στην δεύτερη «διαδρομή» ανηφορίζουμε από την Κάτω Ηραία προς τη Δημοτική Ενότητα Βυτίνας. Με καταγωγή από το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου, τα Μαγούλιανα, η Βίκυ Γιαβή είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Περιβάλλον από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά). Έχει διατελέσει Γενική Διευθύντρια στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ από το 2020 έχει επιλεγεί από το ΑΣΕΠ Υπηρεσιακή Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην εθελοντική της δράση συγκαταλέγεται η θητεία της στην Παγγορτυνιακή Ένωση ως Γενική Γραμματέας και Αντιπρόεδρος επί Προεδρίας Κων/νου Π. Καλύβα (1989-1995).  Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιούς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΙΟΥΜΠΡΗ: Κυρία Γιαβή σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στις «Διαδρομές». Πείτε μας δύο λόγια για εσάς.

ΒΙΚΗ ΓΙΑΒΗ: Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, νιώθω πολύ περήφανη για τη γορτυνιακή μου καταγωγή. Τα καλοκαίρια των παιδικών χρόνων μου στα Μαγούλιανα μου έχουν αφήσει μνήμες άσβεστες και πολύτιμες. Νιώθω τις γορτυνιακές μου ρίζες πολύ βαθιές μέσα μου.

Κ.Τ.: Στο παρελθόν διατελέσατε επί μία επταετία Γενική Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης. Τι αποκομίσατε από αυτήν την εμπειρία;

Β.Γ.: Ήταν χρόνια μοναδικά, διότι υπήρχε έντονη η διάθεση όλων μας για προσφορά στη Γορτυνία. Αυτή η θέληση για προσφορά, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, και η πληρότητα που κάθε φορά μας δημιουργούσε  το αποτέλεσμα των διαφόρων πρωτοβουλιών μας, ήταν για μένα καθοριστικά.  Και καθώς ήμουν στην αρχή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, μου δόθηκε η έμπνευση για να αναλάβω πρωτοβουλίες και να τις φέρω σε πέρας. Και συνεχίζω ακόμα να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες και να τολμώ αλλαγές.

Κ.Τ.: Υπάρχει κάποια δράση την οποία ξεχωρίζετε από τη θητεία σας στην Ένωση;

Β.Γ.: Πολλά γεγονότα θα μπορούσα να αναφέρω. Εκείνο όμως που προσωπικά θεωρώ τη μεγαλύτερη επιτυχία της Παγγορτυνιακής εκείνων των χρόνω,  ήταν η ανέγερση του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στον κενοτάφιό του στο Ά Κοιμητήριο της Αθήνας. Ήταν μια πρωτοβουλία που ξεπερνά το στενό τοπικό πλαίσιο, ήταν μια πρωτοβουλία εθνικού βεληνεκούς.

Κ.Τ.: Έχοντας συμμετάσχει στο σχεδιασμό, την κατάρτιση και εφαρμογή του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ύστερα από έντεκα χρόνια θεωρείτε πως πέτυχε το σκοπό του στη Γορτυνία;

Β.Γ.: Έντεκα χρόνια μετά θα έλεγα με σιγουριά πως το μεγάλο εύρος του Δήμου  δημιουργεί σίγουρα πολλές δυσχέρειες.  Όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ο Καλλικράτης πέτυχε στο γεγονός ότι έδωσε τη δυνατότητα στη μεν Περιφέρεια να σχεδιάζει, να χρηματοδοτεί και να υλοποιεί μόνη της τα διάφορα έργα -εν προκειμένω στα χωριά του δήμου μας- χωρίς να παρεμβαίνει κάποιο κρατικό όργανο, στο δε Δήμο μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες που διευκολύνουν τον πολίτη στην καθημερινότητά του.

Κ.Τ.: Ως Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εσωτερικών αποκτήσατε σίγουρα βαθιά γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Κατά τη γνώμη σας τι θα πρέπει να κάνει ο Δήμος Γορτυνίας για να αναπτυχθεί;

Β.Γ.: Χωρίς καμία αμφιβολία πρέπει να αποκτήσει σε βάθος γνώση όλων των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει χρήματα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες μέσω αυτών των προγραμμάτων που μπορούν να υποβοηθήσουν της ανάπτυξη της περιοχής.

*Συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”