Επισκόπηση των αρδευτικών έργων της Αρκαδίας στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (ph)

Συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος επισκέφθηκε την Αρκαδία σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου.
Ο Υφυπουργός, επισκέφθηκε το πρωί τα γραφεία Διοίκησης της ΠΕ Αρκαδίας και συνομίλησε με υπαλλήλους, ενώ ακολούθως μετέβη στην Τ.Κ. Βουνού, σε αγρόκτημα με μηλιές που υπέστη ζημιές από τον παγετό, όπου δήλωσε ότι η ζημιά θα εκτιμηθεί στην καρποφορία και θα αποζημιωθεί άμεσα.
“Δεν υπάρχει περίπτωση ζημιωμένος γεωργός να μην αποζημιωθεί” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου, σε συνέχεια και των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για ανάλογο θέμα, στην Κορινθία, τις προηγούμενες μέρες.
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισκέφθηκαν τη λίμνη Τάκα, όπου ο Γ. Οικονόμου ενημερώθηκε αναλυτικά για τον σχεδιασμό από πλευράς Περιφέρειας, η οποία θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε τοπόσημο, με φυτεύσεις δέντρων, δημιουργία χώρων αναψυχής και λειτουργία υδατοδρομίου.
Τέλος, ο Υφυπουργός, στις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας, μετείχε σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Π. Νίκα, όλους τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες (Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο, Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, Κορινθίας Τάσο Γκιολή, Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη και Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο) όπως και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη εγγείων βελτιώσεων Νίκωνα Τζινιέρη, στην διάρκεια της οποίας έγινε εκτενής συζήτηση για τα εγγειοβελτιωτικά έργα κάθε νομού.
Κάθε χωρικός Αντιπεριφερειάρχης επέδωσε υπόμνημα με την κατάσταση των αρδευτικών έργων της Ενότητάς του και στη συνέχεια -μέσω τηλεδιάσκεψης- έγιναν παρεμβάσεις από τους Βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά, τους Βουλευτές: Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό, Κορινθίας Μαριλένα Σουκουλη, Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά και Λακωνίας: Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικού.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άκουσε και κατέγραψε τις απόψεις όλων και δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κοινοποιηθεί έγγραφο που θα αφορά στις δεσμεύσεις και στα χρονοδιαγράμματα σχετικά με την κατασκευή και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων άρδευσης, πολλά από τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες.
Από τη σύσκεψη εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Αναλυτικά για κάθε νομό:

Αρκαδία:
όσον αφορά τα αρδευτικά δίκτυα στην Τάκα, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 20.050.000 ευρώ, εκτιμάται ότι στις αρχές του 2022 θα γίνει δημοπράτηση, ενώ τονίστηκε ότι η καθυστέρησή του οφείλεται στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Αργολίδα:
Σχετικά με το έργο μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης στον Δήμο Ερμιονίδας από το δίκτυο του Ανάβαλου, η μελέτη των αρδευτικών δικτύων είναι υπό δημοπράτηση, ενώ εκτιμάται ότι σε 6 μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες με την απαλλοτρίωση. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη και κατασκευή αρδευτικών δικτύων είναι υποέργο της ενταγμένης πράξης των 68.000.000 ευρώ, με ειδικότερο προϋπολογισμό 18.000.000 ευρώ.
Σχετικά με την κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από το δίκτυο του Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιού και Επιδαύρου, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί με προϋπολογισμό 31.857.000 ευρώ, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο απαιτείται -και ήδη πραγματοποιείται- τροποποίηση της μελέτης, προκειμένου να παρακαμφθούν συγκεκριμένοι οικισμοί και να αλλάξει όδευση ο αγωγός. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το φθινόπωρο του 2022.
Σχετικά με την μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από το δίκτυο του Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μίδεας Ν. Αργολίδος, με προϋπολογισμό 14.621.022 ευρώ, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του έργου και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης της β’ φάσης αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Κορινθία:
Το μεγάλο έργο του φράγματος του Ασωπού βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει επέλθει μια καθυστέρηση λόγω ειδικότερων θεμάτων που προέκυψαν με την προμήθεια των υλικών
Αναφορικά με τα αρδευτικά έργα του Ασωπού, μετά από συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου, βρίσκεται σε δημοπράτηση η εκπόνηση της σχετικής μελέτης με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, ενώ η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 14.000.000 ευρώ.

Μεσσηνία:
Σχετικά με τα δίκτυα άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος, που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με 44.000.000 ευρώ, η δημοπράτησή του αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των σχετικών απαλλοτριώσεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Όσον αφορά στο Μιναγιώτικο φράγμα και τα δίκτυα άρδευσής του, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 65.000.000 ευρώ, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη χρηματοδότησή του εν λόγω έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λακωνία:
Σχετικά με την κατασκευή του φράγματος της Κελεφίνας, πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και συνεπώς μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, το έργο δημοπρατείται.
Αναφορικά με το έργο Τύρνασος, φράγμα και αρδευτικό, το υπουργείο ΑΑΤ, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα συνεργαστούν για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων και κατ’ επέκταση την εκπόνηση της οριστικής υδραυλικής μελέτης που απαιτείται για την πλήρη ωρίμανση του συγκεκριμένου έργου.
Στα τέλη του ερχόμενου Οκτώβρη, τέλος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό και τον Περιφερειάρχη, προκειμένου να επανεξετασθεί η πρόοδος όλων των πιο πάνω ζητημάτων.