Η Φώφη Γεννηματά άκουσε τους πυρόπληκτους της Γορτυνίας (φωτό)

Προερχόμενη από Αθήνα, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι την πυρόπληκτη Γορτυνία, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Είναι δε η πρώτη πολιτική Αρχηγός που προβαίνει σε αυτή την κίνηση.

Την κ.Γεννηματά υποδέχθηκαν στο Πυροσβεστικό Σταθμό Δάφνης Γορτυνίας ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης.

Πρώτα συνομίλησε με τον Διοικητή του Σταθμού, ο οποίος την ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί τώρα και την συνεχή επαγρύπνηση που υπάρχει.
Ακολούθως αφού είδε «ιδίοις όμμασι» μέρος των κατεστραμμένων περιοχών, μετέβησαν όλοι στο παρακείμενο κατάστημα του Γ.Δημόπουλου, όπου της έγινε λεπτομερής ενημέρωση των καταστροφών από το Δήμαρχο, τους επικεφαλής των δυο δημοτικών παρατάξεων που παρευρίσκονταν (Ιωάννη Γιαννόπουλου και Αγγελή Πετρόπουλο), τους Προέδρους των πληγέντων κοινοτήτων και κατοίκους. Πρώτα καλωσόρισε την κα Γεννηματά ο Βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που την ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον της στην πυρόπληκτη Γορτυνία.

Αμέσως μετά μίλησε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ.Κούλης που ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα πρόχειρα στοιχεία κάηκαν 50 περίπου σπίτια, δεκάδες αγροικίες και αποθήκες, χιλιάδες ελαιόδεντρα, ζωικό κεφάλαιο και αγροτοδασική έκτασή περίπου 100.000 στρεμμάτων.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, που ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχει η Περιφέρεια η καταστροφή είναι τεράστια και ότι πρέπει να αναζωογονηθεί η περιοχή. Ακόμη γνώρισε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Υποδομών κ.Καραμανλή να επιταχυνθεί η παράκαμψη των Λαγκαδίων, που τώρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι λίαν επιβεβλημένη. Ακόμα υποσχέθηκε ότι η Γορτυνία θα έχει προτεραιότητα στα έργα, που ήδη είναι σε εξέλιξη κάποια στην περιοχή.

Ακολούθως δόθηκε ο λόγος στους παριστάμενους πυρόπληκτους κοινοτάρχες: Γ.Μίχα Λιβαδακίου, Ν. Γιαννόπουλο Τριποταμιάς – Καπελίτσας, Αθ. Δημακόπουλο Νεοχωρίου, Ν. Τσίρμπα Λιοδώρας, Αθ. Σιαρακά Αγ. Ιωάννου, Γιάννη Στρίκο Πυρρή και Δημ. Δημητρακόπουλο Χώρας. Όλοι τους με μελανά σημεία περιέγραψαν το κακό που τους βρήκε, επισημαίνοντας διαχρονικά τις ευθύνες της πολιτείας, αλλά και τι περιμένουν από εδώ και πέρα τα χωριά!

Από τους Αρχηγούς των Δημοτικών Παρατάξεων που παρευρέθηκαν ο Ιωάννης Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι υπήρχαν σοβαρά κενά συντονισμού και ο Αγγελής Πετρόπουλος ότι το παγκοσμίως βραβευμένο λάδι της Γορτυνίας θα είναι εφεξής πιο ελαττωμένο, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας για να αναγεννηθεί ο τόπος.
Επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Στρίκος έκανε έκκληση ο τόπος να επανέλθει σε μια νέα κανονικότητα και όχι στην παλαιά, με αναπτυξιακά σχέδια, ώστε να φέρουν ελπίδα στον τόπο, ζητώντας παράλληλα δράση, έργα και όχι μόνο λόγια. Ο π. Αντιπεριφερειάρχης Ευαγγ. Γιαννακούρας εστίασε στην παρέμβασή του την λήψη αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων κ.α.

Τέλος εύστοχες παρεμβάσεις έκαναν οι: Αλ. Κοτσιάνης, π Δήμαρχος Τριπόλεως, Στ. Μπάλος, Ι. Μπράμος, Ντίνος Πλαπούτας, Ι. Μπόρας και Κ. Αλβενιώτης.

Την ως άνω χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες έκλεισε η Φώφη Γεννηματά, που ανέφερε ότι με πολύ προσοχή άκουσε αυτά που ειπώθηκαν από όλους και από το βήμα της βουλής στη σχετική συζήτηση που θα γίνει στις 25-6 θα περιγράψει το δράμα της Γορτυνίας. Συμφώνησε δε στην εκτέλεση άμεσα αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Εφημερίδα «Γορτυνία»