Θλίψη για τον εκλιπόντα Μητροπολίτη Γόρτυνος – Συλλυπητήρια μηνύματα

Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε η απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμία. Η Γορτυνία και η Μεγαλόπολη αποχαιρέτησαν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου μια εξέχουσα μορφή της Ορθοδοξίας. Τον σεπτό Ποιμενάρχη, που επί 15 χρόνια διακόνευε στην Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, με ήθος και ταπεινότητα.

Για την Κοίμηση του Ιεράρχη εξέφρασαν συλλυπητήρια μηνύματα οι κάτωθι:

Επίσης, ψηφίσματα εξέδωσαν οι Δήμοι Γορτυνίας και Μεγαλόπολης.

Ψήφισμα εξέδωσε και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Δημητσάνας. (δείτε εδώ)

Ακόμα, συλλυπητήρια μηνύματα μας έστειλαν οι κάτωθι:

  • Γιώργος Παπαηλιού, Βουλευτής:
Ο μακαριστός ποιμενάρχης της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης Ιερεμίας ταυτίστηκε «ψυχή τε και σώματι», κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του, με αυτές τις ξεχασμένες περιοχές της Αρκαδίας, τον κόσμο τους και τα προβλήματά τους, επιτελώντας εκτός από πνευματικό και σημαντικό κοινωνικό έργο. Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και αγάπη. Αιωνία του η μνήμη.
  • Γιάννης Γιαννόπουλος, τ. Δήμαρχος Γορτυνίας
Είπαμε το τελευταίο αντίο στον μακαριστό Μητροπολίτη μας Ιερεμία, έναν Γορτύνιο όχι από καταγωγή, αλλά από επιλογή. Εναν Ιεράρχη με πλούσιο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο, που υπηρέτησε την ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως με υποδειγματική ταπεινότητα, απλότητα και πίστη στην Ορθοδοξία, με αγάπη για την περιοχή και τους κατοίκους της, αλλά και με πύρινο λόγο στα κηρύγματά του. Τα 9 χρόνια της δημαρχιακής μου θητείας συνεργαστήκαμε στενά για τα θέματα της περιοχής μας και ήταν πάντα παρών στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας. Θα τον θυμόμαστε και θα τον μνημονεύουμε πάντα για την ανιδιοτελή προσφορά του στον τόπο και στους ανθρώπους μας.
  • ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με βαθιά αισθήματα θλίψης η Παγγορτυνιακή Ένωση αποχαιρετά τον επί δεκαπενταετία ποιμενάρχη της πατρίδας μας, κυρό Ιερεμία.
Ο Δεσπότης της ταπεινότητας, της γλυκύτητας και της αγάπης δεν είναι πια μαζί μας.
Φλογερός στην καρδιά και στο λόγο, πολυγραφότατος, πανεπιστημιακός και από τους σημαντικότερους παλαιοδιαθηκολόγους και ταυτόχρονα απλός, εγκάρδιος και προσιτός σε όλους.
Το Δ.Σ. της Ένωσης θα αποχαιρετήσει τον καλό μας Δεσπότη στην εξόδιο ακολουθία που θα τελεστει αύριο Πέμπτη στον Άγιο Νικόλαο Μεγαλόπολης.
Οι πατρικές ευχές και η ευλογία του θα σκεπάζουν για πάντα την αγαπημένη του Γορτυνία.
  • ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμία με τον οποίο είχαμε γνωριστεί κατά τις προσκυνηματικές επισκέψεις μας στην ιστορική Δημητσάνα, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη του Προστάτη μας Νεομάρτυρα Ευθυμίου. Είχαμε τη χαρά ο μακαριστός Σεπτός Ποιμενάρχης, τουλάχιστον δύο φορές, να χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, που τελέσαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου μας και διατηρούμε ως πνευματική παρακαταθήκη τα επαινετικά λόγια του προς το Σύνδεσμό μας για την τιμή που απέδιδε στον Προστάτη του Άγιο. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό να  αναπαύσει την ψυχή του και να του χαρίσει την όντως ζωή στη Βασιλεία Του. Η μνήμη του θα παραμείνει αιωνία στους Γορτύνιους της Σπάρτης. Για το Διοικητικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Μητράκος Ιωάννης και ο Γραμματέας Μπουλούγαρης Γεώργιος

  • ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

Το Δ.Σ. του Γορτυνιακού Συνδέσμου Πατρών «ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄» συνήλθε την 15/12/212 εκτάκτως, ύστερα από το άγγελμα της κοιμήσεως του πνευματικού ηγέτη της Γορτυνίας Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ΙΕΡΕΜΙΑ, απεφάσισε:1.   Να συλλυπηθεί τους οικείους του και τους πατριώτες Γορτύνιους για την απώλεια, 2.   Να παρακολουθήσει αντιπροσωπία του Συλλόγου την εξόδιο ακολουθία και τη ταφή, 3.   Να καταθέσει εις μνήμη του χρηματικό ποσό στο Φιλόπτωχο Ταμείο της ως άνω Ι. Μητροπόλεως και 4.   Να δημοσιευθεί το παρόν στο τοπικό Πατραϊκό Τύπο, καθώς και στον Γορτυνιακό. Για το Δ.Σ., ο Πρόεδρος Παναγιώτης Γ. Παπαγιαβής, ο Γραμματέας  Νικόλαος Σαββόπουλος

  • ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Εξέδωσε σχετικό ψήφισμα.

  • Νίκο Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων και Πρόεδρος Συλλόγου Δοξιωτών
Οδύνη έφερε η κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία . Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και σε αυτούς που θα έρθουν και θα είναι ακόμα πιο δύσκολοι , είναι μεγάλο το κενό που θα αφήσει η Απουσία του.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης υπηρέτησε τον άγονο αλλά Ιστορικό τόπο μας με ήθος, ταπεινότητα και αγάπη. Ιεράρχης με βαθιά Θεολογική κατάρτιση και σπουδαία ακαδημαϊκή πορεία αλλά συγχρόνως Ταπεινός, Απλός και Αγαπητός.
Πίστευε βαθύτατα στον θεσμό της οικογένειας και στις Λαϊκές παραδόσεις του τόπου και του λαού μας . Τον χαρακτήριζε ο βροντερός του λόγος και οι αγώνες για τα πιστεύω του.
Ανάλωσε την ζωή του με αφοσίωση , πίστη και διακονία και υπηρέτησε τον άγονο τόπο μας και τους κατοίκους του με στοργή , σκύβοντας πάνω από τα προβλήματά τους για μια δίκαιη και πιο ανθρώπινη ζωή. Προσωπικά με στήριζε και με συμβούλευε ως πνευματικό του παιδί . Ως Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων και του Συλλόγου των Απανταχού Δοξιωτών του εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ διότι στήριξε όλες τις δράσεις που πραγματοποίησα μαζί με τα μέλη των Δ.Σ καθώς και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις μας .
Εκπροσωπώντας τα μέλη των Δ.Σ τόσο της Ένωσης όσο και του Συλλόγου εκφράζω την βαθιά μας λύπη για την κοίμησή του και ένα είναι σίγουρο, πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
  • Γεώργιος Δαλιάνης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου φίλων του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού και  παράδοσης ”Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ” 
Ένας δικός μας άνθρωπος, αγωνιστής, απλός, ήρεμος, ταπεινός, ουσιαστικός, μεθοδικός, λάτρης της παράδοσης κα αξιαγάπητος σε όλους “έφυγε”. θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι ήταν ενήμερος για το συγκρότημά μας και για την ύπαρξη της “ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ”. Ένθερμος θαυμαστής της γνησιότητας της μουσικής μας, μας παρότρυνε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και εξέφρασε την επιθυμία να παρευρεθεί σε ένα αντάμωμα της Ρωμιοσύνης. Μία Δευτέρα το Μάιο του 2011, μαζί με τον Κώστα Καλύβα τον εκδότη της εφημερίδας ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ήρθε ένας σεβάσμιος γλυκός παπουλάκος, κάθισε ανάμεσά μας, χάρηκε, τραγούδησε και μόνο όταν του ζητήσαμε να μας αγιάσει, συναρμολόγησε τη ράβδο έβαλε το πετραχήλι και φάνηκε ότι δεν είναι απλός παπάς. Αυτές του οι αρετές, τον έκαναν αγαπητό σε όλους τους χριστιανούς και εκτός Μητροπόλεως. Ευχόμαστε και ο διάδοχος του να του μοιάσει.
Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας το σχετικό βίντεο. Εκείνη την ημέρα ο ίδιος επί δύο ώρες κάθισε μαζί μας και άκουσε δημοτικά τραγούδια. Στο τέλος μάλιστα μας ζήτησε αν δεν έχουμε αντίρρηση, να ενταχθεί στα μέλη της ΡΩΜΙΩΣΥΝΗΣ, όπως και έγινε με πολλή χαρά.

  • Βασίλειος Σκολαρίκος, Δημητσάνα

Η εκδημία εις Κύριον, την 14 η Δεκεμβρίου 2021, του Μητροπολίτου Γόρτυνος και
Μεγαλοπόλεως Ιερεμία μας λύπησε βαθύτατα. Ο μακαριστός Ιεράρχης είχε ακολουθήσει την
ανηφορική, και τραχεία οδό της αρετής. Τα εμπόδιά του πολλαπλασιάστηκαν, όμως δια της
εργασίας και μόνης, του αδαμάντινου χαρακτήρα του, της πίστεώς του εις την επιτυχία, (και όπως είναι στους πάντες γνωστό η Πίστη μετακινεί όρη), είδε από μακριά και σαν όνειρο το γλυκό και τερπνό δράμα της επιτυχίας.
Έτσι, ενέτεινε τις δυνάμεις του, πολλαπλασίασε τις προσπάθειές του, και έχοντας  σαν οδηγό και φάρο φωτεινό το καθήκον και μόνον το καθήκον, ανήλθε μία προς μία τις βαθμίδες της Ιερατικής και της Ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας φθάνοντας την κορυφή της πυραμίδας. Έτσι το δράμα έγινε πραγματικότητα και το όνειρο αλήθεια.
Ο Μακαριστός Ιεράρχης ήταν σταθερός και προσηλωμένος στις ελληνικές παραδόσεις. Διαφωνούσε και ήταν αντίθετος: Στον χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Στη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από την Πολιτεία. Στην κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των πολιτικών. Στην κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία. Στην τοποθέτηση στην ίδια θέση την Ορθοδοξία με τις άλλες δοξασίες. Στην ίδια θέση των Μητροπολιτών μας με εκείνην των μουφτήδων. Στον γάμο των ομοφυλοφίλων…
Όμως, πολλοί υπήρξαν οι δημαγωγοί και για αυτόν, όπως και για κάθε της πατρίδας άξιο. Αυτοί που ασύστολα, χωρίς ντροπή, εξαπατούν την αλήθεια, και που κακοποιούν την σεμνότητα. Και αντί να κρύβουν το πρόσωπό τους από ντροπή, με θρασύτητα και ιταμότητα και με αναίδεια, παρουσιάζονται, σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, σε γιορτές, πανηγύρια και τράπεζες, χαμογελώντας για να εκδηλώσουν το ανύπαρκτο και ψευδές ενδιαφέρον τους σε ζητήματα, υπαρκτά ή ανύπαρκτα. Και καπηλευόμενοι πότε την ευπιστία, πότε την ευγένεια, πότε την ανεκτικότητα, ψεύδονται προς κάθε κατεύθυνση και προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, γνωρίζοντες ότι ψεύδονται, και με επίγνωση ότι εξαπατούν. Είναι αυτοί για τους οποίους ο Ησαϊας λέγει : «Και οι μακαρίζοντες τον λαόν τούτον πλανώσιν αυτόν. Και οι μακαριζόμενοι υπ΄ αυτών αφανίζονται.»
Όμως, όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως η Δημητσάνα είναι η έδρα της Ιεράς
Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και στην Ιερά αυτή πόλη θα έπρεπε να γίνει η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιερεμία , καθώς και η ταφή του.
Άλλωστε, ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιερεμίας αποκαλούσε τη Δημητσάνα Μάνα του και γι΄ αυτό δεν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την Μάνα του. Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία. Αιωνία η Μνήμη. Βασίλειος Σκολαρίκος

(ανανεώνεται)