Νέα μέτρα: Με self test τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους

Με self test θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη στην  εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του:

Τεστ σε παιδιά

Τι ίσχυε μέχρι τώρα. Στους κλειστούς χώρους που ήταν αμιγώς για εμβολιασμένους κάνανε rapid test ή μοριακό τεστ. Τώρα πλέον σε όλους τους άλλους περιορισμούς που βάζουμε- επειδή θεωρείται αρκετά άδικο και για τα παιδιά 1-12 ετών, που δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού, αλλά και για παιδιά ηλικίας 12-17, που είναι λογικό, είναι ακόμα χαμηλά τα ποσοστά- για να μην υπάρχει αυτή η επιβάρυνση, εξετάζουμε το θέμα στην Υπουργική Απόφαση που θα βγει, τα παιδιά να κάνουν self-test και όχι να χρειάζεται rapid test ή PCR.

Το εξετάσαμε και πραγματικά θα ήταν μια υπέρμετρη αδικία για γονείς, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι και έχουν το παιδί 1-11 ετών ή ακόμα και 12-17 που υπάρχουν εμβόλια για αυτές τις ηλικίες, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι εκεί ακόμα χρειάζεται αρκετή δουλειά να γίνει για να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά.

Στους χώρους, όμως, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, θα ισχύει, ό,τι ίσχυε ως τώρα. Δηλαδή στην ταβέρνα, στη διασκέδαση, που είναι μόνο για εμβολιασμένους, για τον ανήλικο παραμένει το rapid, αλλά εκεί που είναι μικτοί χώροι και ο ανεμβολίαστος κάνει rapid ή μοριακό, ο ανήλικος σε αυτούς τους χώρους θα κάνει self-test.

Μέτρα στις Εκκλησίες

Εμείς βάλαμε μέτρα ότι εκεί που είναι και ανεμβολίαστοι, να μπορεί να υπάρχει και ένα rapid test, το οποίο, ενώ κάποιοι το βλέπουν τιμωρητικά, είναι περισσότερο για την προστασία τους.

Να μπορούμε να βρούμε τη νόσηση και να μην βρεθούν σε πιο δύσκολη κατάσταση. Σε κάποιους χώρους επελέγη ότι δεν θα γίνει αυτό, που είναι και οι εκκλησίες. Γιατί; Γιατί υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που θεωρούνται αναγκαίες δραστηριότητες και βάσει του Συντάγματος είναι και το «θρησκεύεσθαι».

Πώς το περιορίζεις; Για πρώτη φορά μπαίνουν μέτρα στους ιερείς και σε όσους είναι υποχρεωτικά χωρίς μάσκα όταν κάνουν τη λειτουργία. Στους πιστούς έμεινε ότι θα υπάρχει απόσταση και μάσκα.

Αυτό είπε και με την ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος, που έγινε σε συνεννόηση με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, και στην οποία κάνει μία γενικότερη σύσταση για ελέγχους.

Καμία χώρα δεν έβαλε παραπάνω περιορισμούς στις εκκλησίες, ακόμα και αυτές που έχουν πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο.