Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Να μην γυρίσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Αρκαδίας

 Να μην γυρίσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή
οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Αρκαδίας
που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές, όπως και στην Εύβοια. ”
Με ερώτηση του που καταθέσε στις 20.8.2021 ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή, ζητά να μην γυρίσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Αρκαδίας που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της περιοχής θα έχουν μειωμένο ή ανύπαρκτο εισόδημα και δεν θα μπορέσουν να συμψηφίσουν την επιστρεπτέα και ως εκ τούτου η ίδια ανάγκη που οδήγησε στην ανακοίνωση του μέτρου της μη επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής  για την Εύβοια υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί και για την Αρκαδία.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς 1) Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα 
            2) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη

ΘΕΜΑ:  Να μην γυρίσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Αρκαδίας που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές.

Για να μπορέσουν τα φυσικά πρόσωπα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της Αρκαδίας  να επιβιώσουν και  στοιχειωδώς να λειτουργήσουν μέσα στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δύο σχεδόν τελευταία χρόνια από την πανδημία αξιοποίησαν ανάλογα με τις δυνατότητές τους κάθε χρηματοδοτικό μέτρο, όπως και αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όμως, οι εκτεταμένες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού που έπληξαν σημαντικά την Αρκαδία και άλλες περιοχές, όπως η Εύβοια, είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν μέσα στην πιο κρίσιμη παραγωγική και εμπορική περίοδο αρνητικά όλο το παραγωγικό μοντέλο και την ίδια την δραστηριότητα της περιοχής. Η καταστροφή καλλιεργειών, η μείωση των επισκεπτών τουριστών, η ζημιά των φυσικών πόρων και ειδικά του δάσους θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα της Αρκαδίας συνολικά και όχι μόνο τις περιοχές που καταστράφηκαν από την φωτιά.

Ως εκ τούτου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της περιοχής θα έχουν μειωμένο ή ανύπαρκτο εισόδημα και δεν θα μπορέσουν να συμψηφίσουν την επιστρεπτέα με τα εισοδήματα της τρέχουσας περιόδου ή των επόμενων περιόδων. Επομένως, η ίδια ανάγκη που οδήγησε στην ανακοίνωση του μέτρου της μη επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής  για την Εύβοια υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί και για την Αρκαδία.

Μετά τα παραπάνω  ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.         Με ποια άμεσα μέτρα θα εφαρμοστεί και για τους  ελεύθερους  επαγγελματίες και τις  επιχειρήσεις της Αρκαδίας που επλήγει σοβαρά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής;