Ο Δήμος Γορτυνίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – Σύσταση Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

 

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με στόχο να αναδείξει ένα παγκόσμιο φαινόμενο που παραμένει «αόρατο».

Φαινόμενο που συγκαλύπτεται από μύθους και κοινωνική ανοχή, με αποτέλεσμα να μην καταγγέλλεται και τιμωρείται. Μία ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική, συμβολική).

Ημέρα ορόσημο για τις γυναίκες όλου του κόσμου που έχουν βιώσει ή βιώνουν έμφυλη βία στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο χώρο (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, διακίνηση ανθρώπων/trafficking, παράνομη παρακολούθηση/ stalking κ.ά.).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ:

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • 000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμοκυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Η κοινωνία καλείται να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να διαμορφώσει μια συλλογική κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία των γυναικών και τον σεξισμό, αλλά και να ενισχύσει μια συλλογική νοοτροπία στήριξης των επιζωσών/επιζώντων έμφυλης βίας.

Ο Δήμος Γορτυνίας έχει ήδη δρομολογήσει τη σύσταση Επιτροπής Ισότητας των Φύλων. Αρμοδιότητες την επιτροπής αυτής είναι η συμμετοχή και η υποστήριξη της ένταξης της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, καθώς και η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Για επιπλέον πληροφορίες ή υποστήριξη, μπορεί να απευθυνθείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

«Κατά της βίας των Γυναικών» www.womensos.gr

«ΜΚΟ Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου» https://kakopoiisi.gr

«Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας» https://www.kethi.gr

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ