Γορτυνία: Μοναστηριακός – Ιστορικός Τουρισμός στην 36η PHILOXENIA

Με φόντο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, και την δράση των ιστορικών Μοναστηριών στον αγώνα, ο δήμος Γορτυνίας συμμετέχει στην 36η  Philoxenia 2021, που πραγματοποιεί η ΔΕΘ ΗΕLEXPO από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, προβάλλοντας ως αιχμή του εξαιρετικού τουριστικού προϊόντος της περιοχής, τον Μοναστηριακό Τουρισμό. Μοναστήρια λημέρια και  καταφύγια των αγωνιστών. Των Κολοκοτρωναίων, των Δεληγιανναίων, των Πλαπουταίων, του Νικηταρά και του Σταϊκόπουλου, υψώνουν το ανάστημά τους  στα γκρεμνώδη, μυθικά βουνά της Αρκαδίας και στην Τουρκοκρατία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Η Ιερά Μονή Φιλοσόφου στη χαράδρα του Λούσιου, νότια της Δημητσάνας, η Ιερά Μονή Προδρόμου, σε έναν άγριο βράχο, στην δυτική όχθη του Λούσιου, απέναντι από την Μονή Φιλοσόφου, η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Βάχλιας, δίπλα στο ομώνυμο χωριό, η Ιερά Μονή Αιμυαλών στις όχθες του Λούσιου, η Ιερά Μονή Κερνίτσας στο χωριό Νυμφασία, η Ιερά Μονή Παναγίας Κλειβωκάς ή Ζωναρίτισσας, σε μια σπηλιά δίπλα στα χωριά Κοντοβάζαινα και Δήμητρα, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαλτεσινίκου, στο ομώνυμο χωριό, το Παλαιομονάστηρο του Αγίου Νικολάου, σε μια σπηλιά και πάλι έξω από το Βαλτεσινίκο και το Ασκηταριό των Ταξιαρχών στο χωριό Ράφτη.

Η όμορφη και άγρια φύση της περιοχής, τα υπέροχα πέτρινα χωριά της, το μεγάλο ιστορικό και θρησκευτικό φορτίο της Γορτυνίας, την καθιστούν διακριτή και πρωταγωνιστική  τόσο στον ιστορικό, θρησκευτικό και Μοναστηριακό Τουρισμό,  αλλά και  στον χειμερινό, φυσιολατρικό, άθλησης, τον εναλλακτικό, τον βιωματικό, τον γαστρονομικό και τον αγροτουριστικό τουρισμό.

Στη διάρκεια της Philoxenia,  το Σάββατο 13 Νοεμβρίου από τις 6:30 έως τις 7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον ανοικτό χώρο εκδηλώσεων του Περιπτέρου 13, εκδήλωση – παρουσίαση των Μοναστηριών της Γορτυνίας, σε συνεργασία του Δήμου με την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Στην εκδήλωση θα γίνει και παρουσίαση του βιβλίου «Τα Μοναστήρια της Γορτυνίας και της Μεγαλοπόλεως», του πατέρα Ιάκωβου Κανάκη,  πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Στη διάρκεια της Philoxenia o δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης,  θα έχει συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης και με επαγγελματίες του τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την μεγαλύτερη  προβολή, προώθηση και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας της περιοχής.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ