Πάνω από 15.000 κρούσματα κορονοϊού σήμερα – Στο τραπέζι η εφαρμογή των νέων μέτρων νωρίτερα

Ραγδαία είναι η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, με τα κρούσματα να σπάνε κάθε ρεκόρ, την ώρα προβληματίζει έντονα η διασπροά της μετάλλαξης Όμικρον η οποία θα κυριαρχήσει σύντομα και στη χώρα μας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ, τα κρούσματα σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15.000. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα καταγράφηκαν 9.284 κρούσματα κορονοϊού.

Νέα μέτρα: Στο τραπέζι η εφαρμογή τους νωρίτερα

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που επρόκειτο να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως είναι όλα ανοιχτά για την εφαρμογή τους νωρίτερα. Μάλιστα υποστήριξε πως γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει νωρίτερα για να εξετάσει αυτό ακριβώς το πράγμα.

«Πάρα πολύ νέος κόσμος αυτή τη στιγμή νοσεί. Και θα νοσήσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Αν λοιπόν οι έφηβοι αισθανθούν πως έχουν εκτεθεί, τότε να μην έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους και τους παππούδες του καθώς σε αυτές τις ηλικίες η παραλλαγή Όμικρον παραμένει επικίνδυνη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Στο τραπέζι ακόμη πιο σκληροί περιορισμοί

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, το ο υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται για μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία από το νέο έτος, οπότε και θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ήδη μάλιστα υπάρχει συνεννόηση με τους κλινικάρχες να παραχωρηθούν στο ΕΣΥ περισσότερες κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές, λόγω των περιστατικών covid που εκτιμάται ότι θα προκύψουν.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν με την αλλαγή του νέου χρόνου ώστε να αποφασίσουν οριστικά τι πρέπει να γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στο τραπέζι των ειδικών είναι η κατάργηση όλων των σχολικών εκδρομών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει συνωστισμός μαθητών μέσα σε λεωφορεία ή άλλες δραστηριότητες που γίνονται στις εκδρομές.

Ταυτόχρονα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε ένα σχολείο ή ένα τμήμα να κλείνουν νωρίτερα από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα.

Οι ειδικοί της επιτροπής αναμένεται να εισηγηθούν για το νέο έτος να κλείνει ένα τμήμα, εάν εντοπισθούν κρούσματα σε πολύ μικρότερο αριθμό μαθητών από ότι σήμερα. Με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που ισχύουν, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% της τάξης συν ένας μαθητής.

Όμως αυτό που αποτελεί σπαζοκεφαλιά για επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η πιθανότητα να εφαρμοσθεί ένα «λάιτ» lockdown. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει αποκλείσει την πιθανότητα για ένα γενικό lockdown, ωστόσο το ζήτημα συζητείται συχνά πυκνά τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στους κόλπους των ειδικών, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr.

Συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν πως η πορεία της Μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να ανακοπεί μόνο με ένα γενικό lockdown. Κάτι που όμως απορρίπτει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον το Μέγαρο Μαξίμου, όπως μεταφέρουν πηγές στο ethnos.gr.

Η πιθανότητα αυτή είναι στο τραπέζι μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη με τη Μετάλλαξη Όμικρον και τα νοσοκομεία μπλοκάρουν. Κάτι που οι αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης θέλουν να αποφύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, ώστε να μη θεωρηθεί η κυβέρνηση ανακόλουθη.

Ωστόσο τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης επιχειρούν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως αν η κατάσταση ξεφύγει, προς το τέλος Ιανουαρίου – όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr – όλα είναι στο τραπέζι. Σε πρώτη φάση για 15 ημέρες και μετά θα υπάρξει επανεκτίμηση.

Μέχρι τότε το πρώτο βήμα είναι να εφαρμοσθούν τοπικά lockdown σε περιοχές που έχουν και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και έχουν και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr