Πέθανε η Μεγάλη Κυρία του Δημ.Τραγουδιού Φιλιώ Πυργάκη

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή, η μεγάλη Κυρία του Δημοτικού Τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη, κτυπημένη από τον καρκίνο, όπως και ο σύζυγός της Δ. Κωστόπουλος, από Περδικονέρι Γορτυνίας που έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες.

Η ίδια διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Γορτυνία, λόγω και της Γορτυνιακής καταγωγής του συζύγου της. Ήταν μάλιστα περιζήτητη στα πανηγύρια της Γορτυνίας. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τα τραγούδια της. Η ίδια συνέβαλε σημαντικά στην διάδοση της ελληνικής μας παράδοση.

Ποιά ήταν η Φιλιώ Πυργάκη

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδούσε σε πανηγύρια από την ηλικία των 14 ετών, από το 1953. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών.

Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς.

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα απο την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α) και ετσι κυκλοφόρησε σε παρα πολυ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία.

Υπολογίζεται ότι έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 διαφορετικούς δίσκους όλων των μορφών.