Πλούσιος ο απολογισμός δράσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Βαλτεσινίκου

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 22 Αυγούστου, το Ιστορικό Μνημείο στην πλατεία του Βαλτεσινίκου με τις τέσσερις περίτεχνα σκαλισμένες μαρμάρινες παραστάσεις, έργα του συμπατριώτη μας Γιάννη Παναγιωτακόπουλου (Πιαγκή). Το μνημείο ανήγειρε το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ με σκοπό να τιμήσει τους συμπατριώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα, στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ Ευστάθιος Κούλης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ Χαράλαμπος Βασιλικός, ο Πρόεδρος του Δ Σ του Πολιτιστικού Κέντρου κ Παναγιώτης Ευθυμιάδης.

Κύριος ομιλητής για την συμβολή των Βαλτεσινιωτών στην Εθνική Επανάσταση του 1821, ήταν ο συμπατριώτης μας Κώστας Γ Παπαδημητρακόπουλος.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Δ. Σ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ

Εκπρόσωποι της εκκλησίας

κ.Αντιπεριφερειάρχα,

Κ.Δήμαρχε

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Συγχωριανοί , Φίλοι, Φίλες

     Εκ μέρους του Δ Σ του κοινωφελους ιδρυματος αδελφών Σοφιανόπουλων, χαιρετίζουμε όλους και όλες που συμμετέχετε στη σημερινή εκδήλωση.

     Όλοι εμείς που έχουμε ρίζες σε αυτόν τον όμορφο τόπο με τις πλούσιες παραδόσεις και τη μακρόχρονη ιστορία, είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι. Με αφορμη τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση το Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτεσινίκου κατασκεύασε αυτό το μνημείο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάτω από τον πλάτανο όπως πρότεινε ο πρόεδρος του χωριού μας Βασιλικός Χαράλαμπος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιωτακόπουλος Ιωάννης και είναι αφιερωμένο στην συμμετοχή των συμπατριωτων μας σε αυτό το ιστορικο γεγονος, που δημιουργησε το νέο ελληνικο κρατος. Είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που  δίνει αφορμές για να αναζητήσουμε  την τοπική μας ιστορία και θα αποτελεί κύτταρο πολιτισμού και προβληματισμού για το μέλλον.

  Το Μνημείο που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι μια οφειλή στους προγόνους μας που από την επανάσταση των Ορλόφ, τους κλεφταρματωλούς, την φιλική εταιρεία, την προετοιμασία της επανάστασης και τον πολύχρονο αγώνα,  βγήκαν μπροστά, με τους οπλαρχηγους τους, στο πλευρο του Θεοδωρου Κολοκοτρωνη.  Ο αγώνας αυτός, κορυφώθηκε στον Ιερό τόπο της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου.

 Τι κάναμε και τι σκοπεύουμε να κάνουμε ως Πολιτιστικό Κέντρο:

– Έγινε η ανακαίνιση του παραδοσιακού κτιρίου του κληροδοτήματος.

-Έγινε Διαπλάτυνση της στροφής στον Άγιο Ταξιάρχη.

-Δόθηκε οικονομική ενίσχυση στο Τοπικό Συμβούλιο για την ανάπλαση των Κοιμητηρίων.

– Κατασκευάστηκε ολοκληρωμένα το εν λόγω Ιστορικό μνημείο .

  – Στο σημείο αυτό να ευχαριστούμε τους χορηγούς  Παναγιώτη Ευθυμιάδη , Πρόεδρο του Ιδρύματος με 2500 euro, τους συμπατριώτες μας Γιώργο Ματσακά Πρώην μέλος του Δ Σ του Ιδρύματος με 2000€, την συμπατριώτισσα Ελένη Παυλοπούλου του Παναγιώτη (Τάκη) με 2000€, Καθώς και τον φίλο Χρήστο Ζαρκαλή Επιχειρηματία με το Μεζεδοπωλείο ΑΤΙΤΑΜΟΣ , στα ΕΞΑΡΧΕΙΑ στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου με 2500€ .

 -Τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Μπουλούγαρη για την αφιλοκερδή μελέτη – επίβλεψη κατασκευής – τοποθέτηση , τον Καλλιτέχνη και Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Παναγιωτακόπουλο, που συνεργάστηκαν και με μεράκι έφτιαξαν το ξεχωριστο , πρωτότυπο Ιστορικό Μνημείο του Βαλτεσινίκου.

– Τον Δήμαρχο Κο Κούλη Ευστάθιο, όπου ο Δήμος Γορτυνίας είναι χορηγός στη σημερινή μας εκδήλωση

– Την φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης, τον Κο Κούρο Ηλία Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου Τρίπολης

-Τέλος να ευχαριστήσουμε τους φουστανελάδες μας με τα άλογά τους Νίκο Πετρόπουλο, Κώστα Π Πετρόπουλο και Πέτρο Πετρόπουλο.

  -Από Σεπτέμβριο ξεκινάμε την Ανάπλαση του δρόμου από Άγιους Θεοδώρους έως την πλατεία όπως πρόσφατα έχει εγκριθεί από τον Δήμο, Που μαζί με την επέκταση της πλατείας που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Γορτυνιας, θα αλλάξουν  το κέντρο του χωριού μας.

Το έργο είναι δαπανηρό και επειδή τα έσοδα του ιδρύματος λόγω της οικονομικής κρίσης, φόρων, ενφια κ.λ.π. ειναι περιορισμενα, ζητάμε την οικονομική συμμετοχή συμπατριωτών που έχουν την οικονομική ευχέρεια, για αγορά υλικών.

Και πάλι να ευχαριστήσουμε τον Κο Δήμαρχο Γορτυνίας για την προσφορά αγοράς υλικών  για την ανάπλαση του δρόμου με έξοδα που καλύπτει ο Δήμος.

Φυσικά θεωρούμε δεδομένη την βοήθεια Περιφέρειας και Δήμου.

-Σχεδιαζουμε την μεταφορά του Λαογραφικού Μουσείου από το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου, στον χώρο που παλιά ήταν το Ταχυδρομείο για ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών.  

 -Για το μέλλον, υπάρχουν ιδέες και με πνεύμα συνεργασίας, ομόνοιας και αγάπης για προσφοράς, θα κάνουμε το καλύτερο για το χωριό μας.

        -Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους αειμνήστους Συμπατριώτες μας – Αγωνιστές και μαχητικούς Βασίλη, Διαμάντω και Δημήτρη Σοφιανόπουλο που ίδρυσαν και παρέδωσαν το Κοινωφελές Κληροδότημα στο χωριό μας.

       Είμαστε βέβαιοι ότι  θα ήταν ενθουσιασμένοι αλλά και πανευτυχείς αν ήταν μαζί μας σήμερα και έβλεπαν τους καρπούς του κληροδοτήματος των. Τουλάχιστον έφυγαν ήσυχοι με την βεβαιότητα ότι άφηναν την τύχη του Ιδρύματος των σε Βαλτεσινιώτικα χέρια.

Προσπαθούμε να φανούμε άξιοι διαχειριστές του Ιδρύματος.

Κλείνοντας για να μην σας κουράσουμε

Μην ξεχνάμε:

Την εθνική μας ταυτότητα.

Την κληρονομιά των προγόνων μας.

και την ιστορική μας πορεία.

Και  παραφραζοντας ένα λόγο του Κέννεντυ, λέμε, μην ρωτάς τι έκανε   το Βαλτεσινίκο για σένα,  αναρωτήσου τι έκανες εσύ για το Βαλτεσινικο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ