Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιστορικού Μνημείου στο Βαλτεσινίκο (φωτό)

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα (22.08) τα εγκαίνια του Ιστορικού Μνημείου στο Βαλτεσινίκο. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, με δοξολογία προς τιμήν των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού είχε τοποθετήσει πιστό αντίγραφο του Ιερού Λάβαρου της Επανάστασης.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Ιστορικού Μνημείου στην πλατεία.
Το μνημείο αυτό ανήγειρε το Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτεσινίκου, με τη συμμετοχή χορηγών, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 για να τιμήσει τους συμπατριώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα, στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Τα μαρμάρινα γλυπτά που περιλαμβάνονται στο Μνημείο  αναφέρονται στις εξής ιστορικές μορφές:

1. Στον Αρχιστράτηγο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που από την αρχή της επανάστασης στρατολογούσε στο χωριό

2. Στον ανώνυμο Βαλτεσινιώτη αγωνιστή

3. Στη μάχη του “Άγιο Νικόλα”

4. Μια παράσταση μάχης, αναφέρεται στο χρέος των επόμενων γενεών με ένα ποίημα του Κ. Παλαμά «χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, Θα ‘ρΘουνε, Θα περάσουν, κριτές Θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, οι οποίοι έκαναν και τα αποκαλυπτήρια από τις προτομές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Συλλόγων της περιοχής.

Εφημερίδα “Γορτυνία” – e-gortynia.gr