Στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης η Αρκαδία

Ο Γεν. Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης αναφέρε τις 10 περιφερειακές ενότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά που είναι η Αρκαδία, η Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία, όπου  αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παράγοντες.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στην τρίτη δόση επεσήμανε ότι η σύσταση χορήγησης της 3ης δόσης των εμβολίων, είναι μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικόεμβόλιο, ή από τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Εξαιρούνται τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, στα οποία μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που θα δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο, συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στο βασικό εμβολιασμό. Δηλαδή δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του εμβολίου λόγω μεταλλάξεων, αφού ξέρουμε ότι το εμβόλιο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις που έχουν συμβεί και κυρίως για τη Δ που είναι η επικρατούσα.

Επομένως, συνοπτικά τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA θα λάβουν την 3ηδόση πάλι με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Astra Zeneca θα έχουν ως 3η δόση πάλι με mRNA εμβόλιο.

Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είμαστε σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Αξίζει επίσης να διευκρινιστεί ότι άτομα τα οποία έχουν νοσήσει από Covid και έχουν λάβει μετά μία ή δύο δόσεις εμβολίων, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται τη χορήγηση τρίτης δόσεως.