Συνάντηση Γ.Παπαηλιού με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αρκαδίας

Στις 2.4.2021 ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αρκαδίας  και συζήτησε για θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακολουθεί σχετικό Δελτίο Τύπου:

Η χώρα διανύει περίοδο υγειονομικής, οικονομικής και θεσμικής κρίσης. Η πανδημία και οι συνέπειες  εξ αυτής και εκ των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ «έχουν φέρει τα πάνω κάτω».

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε δεινή θέση. Τα «λουκέτα», η ανεργία και ο νέος πτωχευτικός κώδικας  είναι επί θύραις.

Επιβάλλεται, να υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να διοχετευτεί  ρευστότητα στην αγορά, να μετατραπεί η επιστρεπτέα ενίσχυση σε μη επιστρεπτέα, να θεσπιστεί η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, να προωθηθεί η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που σωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από γενναία απομείωση μέχρι διαγραφή του) και που αντικειμενικά δεν υπάρχει δυνατότητα να εξυπηρετηθεί, να αποσυρθεί ο νέος  πτωχευτικός κώδικας κλπ.

Όλα αυτά αποσκοπούν στην, κατά το δυνατόν, ομαλή επανέναρξη της λειτουργίας της αγοράς και στην αναδιάρθρωσή της, με την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι με τη «φυσική» εξόντωσή τους, όπως επιδιώκει η κυβερνητική πολιτική.

Περαιτέρω, είναι ανάγκη να σχεδιαστεί η κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση ανά χωρική ενότητα βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Εν προκειμένω στην Πελοπόννησο και την Αρκαδία, η πρωτογενής παραγωγή συνδυαστικά με τη μεταποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών ειδικού τύπου μπορούν να αναπροσανατολίσουν το παραγωγικό υπόδειγμα και να τους δώσουν αναπτυξιακή προοπτική.