Συναντώντας τους Ήρωες του  21΄στον Πύργο του Πλαπούτα

Eκδήλωση στο Παλούμπα Γορτυνίας το Σάββατο 24 Ιουλίου και ώρα 19:00

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση αποτελεί ορόσημο για τον ελληνισμό όχι μόνο αναφορικά με την ευρύτερη γνώση της σημασίας των ιστορικών γεγονότων, αλλά εξίσου και με την ανάδειξη της επιμέρους προσφοράς ιστορικών προσώπων που συνετέλεσαν δραστικά στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Με αφορμή αυτή την επέτειο, η συγκεκριμένη Δράση αφορά την διοργάνωση εκδήλωσης για την ανάδειξη της προσφοράς των ακόλουθων ιστορικών προσώπων: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Δημητράκης Πλαπούτας, Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς, Γρηγόριος ο 5ος, Παλαιών Πατρών Γερμανός και Μαντώ Μαυρογένους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι – πύργο του ήρωα της Επανάστασης  Δημητράκη  Πλαπούτα, στο Παλούμπα Γορτυνίας στην Αρκαδία. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία και έχει αναστηλωθεί. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός-πολιτιστικός πολυχώρος ιστορικών κειμηλίων των Αγωνιστών του 1821 και χώρος διοργάνωσης σχετικών εκδηλώσεων. Το κτίριο, ο διάκοσμος και οι απεικονίσεις, είναι τεχνοτροπίας της εποχής του 1821 και πολλά στοιχεία αφορούν στην οικογένεια Πλαπούτα, δίνοντας έμφαση στην ιστορική της πορεία και στη συμβολή της στον αγώνα. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την παρουσίαση ιστορικών γεγονότων της επανάστασης στα οποία συμμετείχαν τα εν λόγω πρόσωπα, τις μάχες και την συνεισφορά τους σε αυτές, τη σκιαγράφηση του προφίλ τους και συγκεκριμένων ηγετικών χαρακτηριστικών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια στρογγυλή τράπεζα με σκοπό την ανάλυση όχι μόνο της προσφοράς των συγκεκριμένων ιστορικών προσωπικοτήτων στην επανάσταση, αλλά κυρίως την εστίαση σε βασικά ηγετικά χαρακτηριστικά τα οποία παραμένουν επίκαιρα ή όχι σήμερα. Η μεταφορά των πορτραίτων των εν λόγω ηγετικών προσωπικοτήτων στο σήμερα αποσκοπεί στην ανάδειξη εννοιών-αξιών που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης, συνεισέφεραν στην παλιγγενεσία και δύνανται να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό-σύμβουλο προσαρμοζόμενα στις σύγχρονες εξελίξεις.

Ελένη Χριστοπούλου- Θανοπούλου, Πρόεδρος  Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “Στρατ. Δημ. Πλαπούτα και Αγωνιστές”

Συμεών Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος ΕΟΠΕ