Αναγνωρίστηκαν και επίσημα τα Λουτρά της Ηραίας ως Ιαματικά 

Μια σημαντική εξέλιξη είχαμε για τα Λουτρά της Ηραίας καθώς αναγνωρίστηκαν και επίσημα ιαματικές οι πηγές από το Υπουργείο Τουρισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αναγνώρισης εκκρεμούσε εδώ και καιρό. Επιτέλους ολοκληρώθηκε η διαδικασία για να αναγνωριστεί ο φυσικός πόρος, το νερό της γεώτρησης των πηγών των Λουτρών ως Ιαματικών. Η σχετική απόφαση του Υπουργείου δημοσιεύτηκε και σε ΦΕΚ στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιαματικός τουρισμός είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος με τεράστιες προοπτικές, που μπορεί να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες όλους τους μήνες του χρόνου.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος το ανακοίνωσε τόσο στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29.11, όσο και στην προηγούμενη στις 27.10, ενώ συνεχάρη το Δημήτρη Μπόρα που είχε την ευθύνη της περαίωσης της διαδικασίας και όσους συνεργάστηκαν μαζί του.

* Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος «Γορτυνία»

Πληροφορίες για τις Ιαματικές Πηγές στα Λουτρά Ηραίας

Οι Ιαματικές Πηγές Λουτρών Ηραίας βρίσκονται στην Αρκαδία, στην δυτική Γορτυνία, στην περιοχή της Ηραίας. Είναι στο ομώνυμο χωριό και είναι οι μόνες στην κεντρική Πελοπόννησο. Ανήκουν στον Δήμο Γορτυνίας και θεωρούνται από τις σημαντικότερες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα. Το υδροθεραπευτήριο είναι το παλιότερο στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με υπουργική απόφαση από τις 4/7/1900. Ηταν όμως γνωστές και από την αρχαιότητα.

Η Αρχαία Ηραία ήταν μεταξύ των χωριών Αγιος Ιωάννης και Λουτρά. Οικιστής ήταν ο Ηραιεύς, γιος του Λυκάονα. Οι κάτοικοι λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, κατ’ άλλη δε εκδοχή λάτρευαν την θεά Ηρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τα αρχαία κείμενα, η Αρχαία Ηραία ήταν αξιόλογη πόλη με αγορά, λουτρά και μεγάλους δρόμους, περιστοιχισμένους με δενδροστοιχίες, δάφνες και μυρσίνες. Στην Ηραία κόπηκε το 550 π.Χ. το πρώτο νόμισμα της Αρκαδίας, το αργυρούν τριώβολο, με κεφαλή της θεάς Ηρας στην μια όψη, στη δε άλλη, την επιγραφή ERA.

Τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου διαχειρίζεται η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.). Διαθέτει 20 πολυτελείς καμπίνες με 20 μπανιέρες, εκ των οποίων 3 είναι για υδρομασάζ. Τα θειούχα νερά των πηγών είναι ενδεδειγμένα ιατρικά, με αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες για: αρθρίτιδες, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικά, κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα, οστεοπόρωση, ρευματισμούς, παθήσεις ήπατος και χολής.

Πλεονεκτήματα: ειδυλλιακό τοπίο, παρθένα φύση, ήρεμη ζωή, χαλάρωση, μύθος, ιστορία, φιλοξενία, τοπικές γεύσεις.

Πληροφορίες:

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (Τρόπαια): τηλ. 2797022700

Υδροθεραπευτήριο Λουτρών Ηραίας: τηλ. 2797025000