Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου από τη Νάντια Καραγιάννη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νάντιας Καραγιάννη με αφορμή τα 100 χρόνια (22-08-1921) από την γέννηση της αρχόντισσας του ρεμπέτικου ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της:
“Το αφιέρωμα αυτό ξεκινάει την Κυριακή 21-11-2021 στις 20.00 από τον Δήμο Πεύκης – Λυκόβρυσης με –είσοδο ελεύθερη– και θα συνεχιστεί και σε άλλους Δήμους και λοιπούς φορείς.
Η Σωτηρία Μπέλλου είναι η κορυφαία μορφή του ρεμπέτικου, γιατί ολόκληρη η ζωή της είναι ένα ανοιχτό τραύμα που την έσπρωχνε στα πάθη και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Εξάλλου όπως υποστηρίζει ο Μάνος χατζιδάκις, ότι δημιουργεί τους μεγάλους της τέχνης, είναι το ανθρώπινο τραύμα, είτε το εκφράζουν με σκληρότητα και περηφάνια όπως η Μπέλλου, είτε με παράπονο σαν τον Καζαντζίδη.
Η Σωτηρία Μπέλλου ήταν σπουδαία, αυθεντική, γενναία, πολύ τίμια, φύση ελεύθερη και ξεχωριστή μορφή του ελληνικού τραγουδιού.
Το πάθος της για το τραγούδι συνέβαλλε έτσι ώστε η συμβολή της σε αυτό και την εξέλιξή του να είναι συγκλονιστική.
Έγραψε ιστορία και χάραξε σημαντική πορεία στο χώρο του μουσικού μας πολιτισμού.
Για αυτό σκοπός αυτού του αφιερώματος πέρα από το ποιοτικά επιλεγμένο τραγουδιστικό μέρος, είναι η προβολή της ζωής της και των βιωμάτων της που την χάραξαν σαν προσωπικότητα.
Για την πολύπαθη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου έχω συνθέσει ένα τραγούδι που το ερμμηνεύω σε στίχους του ποιητή, φιλόλογου και μελετητή του ελληνικού τραγουδιού Γιώργου Ηρακλέους, που θα ακουστεί στην παράσταση….
Ο τίτλος του τραγουδιού είναι <<Τα ρεμπέτικα πάθη της Σωτηρίας Μπέλλου
Νάντια Καραγιάννη>>
Αν θέλετε να το ακούσετε και να το γνωρίσετε μπορείτε να το βρείτε στο προσωπικό μου κανάλι στο youtube Νάντια Καραγιάννη.
Είναι μια βιογραφική μπαλάντα σε ρυθμό ζειμπέκικου που συμπυκνώνει καθοριστικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής της Σωτηρίας μας……….
Ελάτε να την τιμήσουμε και να την τραγουδήσουμε όλοι μαζί…….
Συμπαραστάτες είναι οι εξαιρετικοί μου συνεργάτες :
Μπουζούκι Μιχάλης Σωτηράκης
Πιάνο Κώστας Μπιλίσης
Ακορντεόν Σπύρος Νίκας
Κιθάρα Γιάννης Γεωργέλος”