Δραματική έκκληση πληγέντων ελαιοτριβέων Γορτυνίας & Ολυμπίας – 250.000 ελιές κάηκαν στη Γορτυνία!

Από την Συντονιστική Επιτροπή πυροπλήκτων ελαιοτριβέων των επαρχιών Γορτυνίας και Ολυμπίας λάβαμε την παρακάτω δραματική έκκληση για άμεση λήψη μέτρων ανακούφισής τους:

«Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή μας. Δυστυχώς, όπως προκύπτει και από την καταγραφή, οι ζημιές, συνολικά και ιδιαίτερα στην ελαιοπαραγωγή, δεν έχουν προηγούμενο. Η περιοχές της Γορτυνίας και της Ολυμπίας έχουν ως βασική αγροτική οικονομική δραστηριότητα την ελαιοπαραγωγή.

Για περισσότερες από 20000 χιλιάδες οικογένειες, το βασικό μερίδιο στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από το λάδι και τις ελιές. Πέραν της παραγωγής, η μεταποίηση και όλα τα δορυφορικά επαγγέλματα, εκατοντάδες επαγγελματϊες και επιχειρήσεις που έχουν ως βάση των δραστηριοτήτων τους το ελαιόλαδο, επηρεάζονται οικονομικά και βρίσκονται και αυτοί σε πολύ δύσκολη θέση. Στην περιοχή της Ολυμπίας κάηκαν πάνω από 400.000 ελαιόδεντρα και στη Γορτυνία 250.000.

Υπολογίζουμε, για τα επόμενα δέκα χρόνια, ακόμη και αν γίνει άμεσα αναπλήρωση των καμένων δένδρων ότι θα έχουμε μια μείωση της ετήσιας παραγωγής λαδιού πάνω από 7.000 τόνους και με μεσοσταθμικές τιμές , το απολεσθέν εισόδημα υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων παραγωγών και επαγγελματιών και συγχρόνως ένα μακροχρόνιο σχέδιο, επανεκκίνησης και επανασύστασης της έλαιο καλλιέργειας, με παράλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις, καθώς και μέτρα ενίσχυσης της τυποποίησης και των στάνταρς της ποιότητας του ξεχωριστού λαδιού της περιοχής με τις ποικιλίες χωραϊτικο και κορωνέϊκο. Εμείς οι 11 επιχειρήσεις -ελαιοτριβεία της περιοχής που εξυπηρετούμε πάνω από 10000 παραγωγούς και απασχολούμε περίπου 150 εργαζόμενους, θα βρεθούμε στους επόμενους μήνες σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, με βάση τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις μας.

Γι αυτό; συγκροτήσαμε επιτροπή πρωτοβουλίας, ώστε να δράσουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους καλλιεργητές της ελιάς , τις επαγγελματικές και συνεταιριστικές ενώσεις, τους δήμους Ολυμπίας και Γορτυνίας , καθώς και τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Ζητούμε; τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, να έχουν στόχο την άμεση ανακούφιση των πληγέντων κατ’ αναλογία αντίστοιχων με αυτά της Εύβοιας και στη συνέχεια χωρίς χάσιμο χρόνου, με ευρύτερη συναίνεση και συμφωνία, να εκπονηθεί σχέδιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα με πενταετή ορίζοντα, για την ανασύσταση των καλλιεργειών και την ανάπτυξη τη περιοχής.

Αμεσα, πριν οδηγηθούμε σε οικολογική κοινωνική και παραγωγική απερήμωση.

Σχετικό υπόμνημα με ανάλογο περιεχόμενο αποστέλλεται σε όλους τους θεσμικούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς , καθώς στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την επιστολή υπογράφουν από την Γορτυνία οι Αλβενιώτης Κωνσταντίνος και ΣΙΑ ΟΕ (Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας Γορτυνίας) και οι Αφοί Χριστοδουλόπουλοι ΟΕ στη Δάφνη Γορτυνίας.

Επίσης από την Ηλεία υπογράφουν οι:

Παρασκευόπουλος Γεώργιος – Κρυονέρι Ηλείας

Σπηλιόπουλος  Λεωνίδας  – Λάλα Ηλείας

Στάμος Ανδρέας – Βασιλάκι Ηλείας

Παναγιώτης Γκουβάς Γεώργιος – Αρχαία Πίσα Ηλείας

Χ. Βουτσιώτης και Υιοί – Λάλα Ηλείας

Γκολφίνος Βασίλειος ΟΕ – Χελιδόνι Ηλείας

Μαντάς Παναγιώτης και Διονύσιος ΟΕ – Μουριά Αρχαίας Ολυμπίας

Αναστόπουλος Κωνσταντίνος – Κλαδέο Ηλείας

Σταθόπουλος  Φώτιος και ΣΙΑ ΕΕ – Πελόπιο Ηλείας